40% ръст на продажбата на маски се отчита през последните десетина дни у нас спрямо месец септември. Това каза в ефира на радио "Фокус" председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов. Той обясни, че към предпазните средства има засилен интерес, тъй като от днес ползването на маски и предпазни средства става задължително и на открити обществени места.

"Покачване на цените не се отчита на този етап. Цената на хирургическите маски, които са и най-масово търсени, е около 70-80 стотинки, по-скъпи са текстилните маски и тези, които осигуряват по-висока защита. Текстилните маски от обикновено парче плат предпазват в минимална степен. Най-добре е да се ползват трислойни хирургически маски, които са сертифицирани за тази цел, те са медицински изделия, или KN95, които осигуряват най-висока защита. Най-масово се купуват хирургическите маск", каза още Николай Костов.

Според него не се очаква криза или спекула в осигуряването на предпазни средства. "Въпреки увеличеното търсене, дефицит на маски няма. Достатъчно на този етап са и количествата дезинфектанти. Системата се подготви, има много производители и вносители на дезинфектанти. Не мисля, че ще има проблем, но ако има прекалено много търсене и в останалите държави, е възможно по-нататък и това да се случи, но към момента няма никакъв проблем", отбеляза Николай Костов. 

Във всички страни има увеличено търсене на грипни ваксини, заяви председателят на Асоциацията на собственици на аптеки. 

"Всяка година страната ни получава противогрипни ваксини от два производителя еднократно. Ваксинират се между 2 и 3% от хората, но сега предвид ситуацията очевидно желаещите да се ваксинират са в пъти повече от нормалното. И ваксините, които са изчислени на база потреблението от миналата година, няма как да стигнат. Има малко повече ваксини тази година, около 10 хиляди за свободния пазар и 180 хиляди, които са през джипитата, те също са значително увеличени, но повече ваксини няма да има", отбеляза той. 

"Противогрипната ваксина съдържа 4 щама, одобрени от СЗО. Ако вие се разболеете от такъв щам, т.е. имате контакт с такъв щам, по-скоро тя ще ви предпази в някаква степен, в около 50% от случаите", подчерта той.