Ford Fiesta бе един от „най-старите“ автомобили в тазгодишните номинации за „Най-добри автомобили на Великобритания“ в класирацията на сп. Autocar. И макар да бе представена през 2017 г., което за автомобил изглежда като преди цял живот, възрастта не успя да намали привлекателността на вездесъщото супермини на Синия овал.

Въпреки че при тази Fiesta от седмо поколение беше използван малко по-консервативен и зрял дизайнерски език, Ford се постара тя да запази оживения, палав и динамичен характер, който отдавна отличава Fiesta в претъпканото бойно поле на този пазарен сегмент. Многобройни съперници, някои от които значително по-нови, сериозно застрашиха позицията на Fiesta като забележително шофьорско супермини през годините, но нито един досега не беше напълно успешен. Renault Clio от пето поколение може би се доближи най-много, но дори и с новооткритото чувство за фокус, френският автомобил не успя да събори Fiesta от лидерското място във Великобритания. Междувременно, Volkswagen Polo може да е по-сръчният универсал, но до искрящата Fiesta, неговото сравнително стабилно и сериозно излъчване е по-скоро пречка.

Виждате ли, страхотното супермини трябва да направи нещо повече от това просто да сведе глава и да ви преведе от точка А до точка Б. Наред с това, то трябва да има здравословна доза визуален блясък, ентусиазиран двигател, изобилие от динамичен чар и отчетливо усещане за механично съвършенство и интуитивно управление – наборът от условия, които доставят удоволствие от ежедневното взаимодействие с автомобила. Fiesta покрива всички тези изисквания доста изчерпателно и достатъчно забавно. Наистина, настоящата Fiesta не хваща окото веднага така, както тази от предишното поколение. Повърхностите ѝ са по-гладки и заоблени, като цяло изглежда по-малко анимационно от предшественика си. Но, продължава да има достатъчно пикантност в дизайна, което ѝ позволява да върви в крак с шикозното Clio и откровено атлетично изглеждащия Seat Ibiza. А в по-спортния си вид при версиите ST-Line и ST-LineX Fiesta изглежда особено елегантна. Междувременно, 1,0-литровите бензинови турбо двигатели EcoBoost, които съставляват по-голямата част от задвижващата гама на Fiesta, са сред най-вълнуващите в класа. Тези трицилиндрови силови агрегати не само осигуряват достойна мощност, но и произвеждат подходящ „саундтрак“, склонни са да гонят обороти и – което е най-важно – партнират чудесно на софистицираната шестстепенна ръчна скоростна кутия на Ford. Значение, разбира се, има и начинът, по който Fiesta върви. Бързото, директно кормилно управление и шасито, настроено да реагира пъргаво, означават, че дори и най-скромните модели, дори и при ниски скорости, могат за нула време да доставят на водача удоволствие от лекотата и безгрижността на управлението. Други супермини може да осигуряват повече престиж от марката си, комфорт с возията и привлекателност с премиум излъчване, но са много малко тези, които уцелват в десятката основните принципи на забавление при шофирането толкова решително, колкото Fiesta. Мнението на съдията в конкурса: Мат Прайър „Когато хората питат, коя е най-добрата кола в света, те очакват отговорът да включва Rolls-Royce, Ferrari или Bugatti. Но аз винаги настоявам за нещо такова, каквото е Ford Fiesta.

Това е отговор, който очевидно досажда на хората, но е истина. Разходите за разработка на такъв продукт са астрономически, а печалбите са малки, но Ford все още отделя време, за да направи автомобил, който е забавно да се шофира. Чудно е, че печели пари. Или, по-вероятното – не е изненадващо, когато не го прави.“

Оригиналната статия можете да прочетете на: https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/britains-best-small-car-2020-ford-fiesta