Испания стана първата държава в EС, която надхвърли един милион заразени от коронавирус, според официални данни, докато правителството проучва затягащи мерки за спиране на разпространението на пандемията, съобщава „Дойче Веле“.

Страната съобщава за 16 973 нови случая във вторник срещу сряда, според преброяването на Министерството на здравеопазването, което повиши общия брой до 1 005 295, откакто беше диагностициран първия случай на канарския остров Ла Гомера на 31 януари.

Броят на смъртните случаи се е увеличил до 34 366, като 156 от тях са регистрирани през последните 24 часа.

Испания беше една от страните, пострадали най-силно от първата вълна на пандемията, докато не приложи едно от най-строгите ограничения и контрол в Европа между март и юни. Но случаите се умножиха отново от юли.

С по-младите хора, заразени средно, тази втора вълна на пандемия в европейската държава е по-малко смъртоносна от първата, която достигна своя връх между края на март и началото на април, с около 800 смъртни случая на ден.

Правителството проучва по-строги мерки: “Идват много тежки седмици”

Министърът на здравеопазването Салвадор Ия обяви, че правителството обмисля различни мерки, включително полицейски час, мярка, предприета във Франция, Белгия, Словения и два региона на Италия.

“Идват много тежки седмици, идва зимата, втората вълна вече не е заплаха, а реалност в цяла Европа”, предупреди Ия, като същевременно потвърди, че правителството е “отворено за всички възможни подходи” към вируса.

Днес министърът ще се срещне с представителите на автономните области, които имат правомощия в областта на общественото здраве, за актуализиране на плана против COVID-19.