В лабораторията ни към Националния център по заразни и паразитни болести дневно се изследват около 350 до 400 и повече проби, каза в студиото на "Денят започва" проф. Нели Корсун, НЦПЗП. По думите й като се има предвид големия брой лаборатории в страната, които вече извършват диагностика на коронавируса с PCR, е възможно изследване на голям брой проби.

"Големият брой направени тестове вероятно се дължи на по-широкото разпространение на новия коронавирус в страната и необходимостта от изследване на по-голям брой симптоматични пациенти или пациенти, които развиват вече прояви на заболяване и техни контактни", каза проф. Корсун.

За да се направи една проби да излезе реален резултат

Изследването с PCR отнема от 4 до 6 часа. 3 часа и половина е работата на двата апарата, които се използват за диагностиката, но има и ръчни манипулации, които също отнемат известно време.

Първият етап от изследването е изолиране на вирусните нуклеинови кисели, които се извършват в екстрактор. След като се изолират те се подлагат на реакция, която се осъществява в друг апарат. Продължителността на работа в първия апарат е час и половина, във вторият е около 2 часа. Има и подготовка, преаналитичен стадий на изследването, така че средно 4 до 6 часа отнема изследването на пробите.

Според проф. Корсун е реално над 8 000 проби да бъдат изследвани в рамките на 24 часа, тъй като едновременно се изследват голям брой проби и лабораториите в страната са много.