Генералният директор на Българското национално радио е внесъл тази сутрин в Съвета за електронни медии писмо, с което уведомява председателя на надзорния орган Бетина Жотева, че би искал договорът, с който е поел управлението на БНР, да бъде прекратен предсрочно, считано от 1 ноември.      

"Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио", подчерта Балтаков пред БНР.

Според Балтаков, в доклада на министъра на културата Боил Банов, с който се предлага проект на закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, е подменен текстът, одобрен от БНР. Основните промени, за които настоява Общественото радио, са изключени от внесения текст, но под тях стои одобрението на Генералния директор на БНР, получено преди месец за друг законопроект, обясни Андон Балтаков, който поиска оставката на Боил Банов. 

„Знаете ли кое е най-ужасното, което показва изключителната наглост и арогантност на тези, които са написали този доклад – Боил Банов и неговия екип? Те са взели от моето мотивационно писмо параграфи, в което аз съм мотивирал друг законопроект за радиото и телевизията и са ги сложили, че едва ли не аз подкрепям този законопроект. Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор на Българското национално радио", аргументира се Балтаков.

Законопроектът, който е предложен на обществото за обсъждане, не е проектът на закон, в който работна група от БНР, БНТ, СЕМ, различни министерства и медийни експерти са инвестирали стотици часове и познания, категоричен е Андон Балтаков.

„Това, което изключително ме възмути, е фактът, че се твърди, че БНР подкрепя този законопроект. БНР подкрепи друг законопроект, който всъщност не е поставен за обсъждане пред обществото. Липсват членове от закона, върху който ние сме работили - поне 7 или 8 члена, които ние лично сме поставили и аргументирали, аз лично съм мотивирал тяхното присъствие, които касаят управлението на обществените медии“.

„Липсва начинът, по който ще се управлява. В този закон ние бяхме поставили много ясни позиции. Не може да има една обществена мисия и един нов начин на финансиране и те да бъдат управлявани или организирани по стар начин. Става въпрос за начина, по който е отговорен генералният директор, за начина, по който се формират управителните съвети“, допълни Балтаков в предаването „Нещо повече".

„Няма значение дали е Андон Балтаков или Христо Петров генерален директор. Българският закон е несъвършен. След две години, ако аз си изкарам целия мандат, ще трябва да предложа нов Управителен съвет. Той ще работи с бъдещия генерален директор.“

"Става въпрос наистина за поставяне на фундаментите на обществените медии в България. 20 години и повече обществото иска да има гарантирано свободни, независими обществени медии и продължаваме да шикалкавим и продължаваме да правим чисто от административна гледна точка да се търсят вратички, за да могат да се оставят вратички. Затова БНР в частност, не мога да говоря за БНТ, да могат да се прокарват политически интереси. Не мога да го допусна това нещо".

„Аз искам Българското национално радио да бъде политически и икономически независимо, от ден първи. Премахваме страха. Творчески и финансово сме стабилни. Оттук нататък не би трябвало БНР – съкровище на българското общество, да бъде подлагано отново да бъде разменна монета“, посочи още Балтаков.