Отрицателен е тестът за коронавирус на президента Румен Радев, направен и след завръщането му от Талин вчера. Резултатът е излязъл късно снощи и е потвърден от Националната референтна лаборатория, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава.

Това е вторият отрицателен тест за коронавирус на президента за два поредни дни и трети в рамките на седмица.

Снощи, след като се завърна от посещението си в Естония, Румен Радев си е направил нов PCR тест. Отрицателният резултат е бил потвърден късно снощи.

На Радев е бил направен тест и в понеделник в Талин, като резултатът също е негативен.

Президентът вчера прекрати визитата си в Естония. От екипа на държавния глава посочиха, че причина за това е усложнената пандемична обстановка, свързана с разпространението на коронавируса.

Според публикации в социалната мрежа на естонския президент обаче, причина за отмяната на срещите е, че българският президент е имал контакт с лице с положителен тест за Covid-19.

След завръщането си в София Радев определи случилото се в Естония като „активно мероприятие на доброжелателите му“ в България:

"Които, дълбоко загрижени за моето здраве, за здравето на моите колеги президенти, за моите международни изяви, побързаха зад гърба ми да представят пред естонската страна своята версия за контакт с Covid-19.

За мен това е пример за активно мероприятие. Намирам се в чудесна физическа форма, без никакви симптоми", каза държавният глава.

От РЗИ-София казаха за „Хоризонт“, че президентът не е под карантина.

Премиерът Борисов също реагира, като заяви, че ДАНС и ДАР ще направят проверка на твърденията по казуса и споменатите от президента „доброжелатели“.