Над 400 млн. лева пренасочва правителството от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за финансово подпомагане на лекарите на първа линия и за купуване на медицинска апаратура. Това заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" социалният министър Деница Сачева.

Тя посочи още, че на 1 януари се увеличават пенсиите. Синдикатите поискаха нова индексация.

До края на годината нови средства отделя правителството за медицинска техника и за лекарите на първа линия, заяви Сачева.

Деница Сачева: По ОП "Развитие на човешките ресурси" до края на декември отделяме 120 млн. лв. общо за тези 1000 лв., които се дават на всички лекари от първа линия, които работят с вируса. Договаряме в момента нови 40 млн. за следващото тримесечие. А по ОП "Развитие на човешките ресурси" ще има възможност за закупуване на допълнителна техника и апаратура - 145 млн. евро в момента договаряме.

От 1 януари минималната пенсия ще стане стане 300 лева, а максималната 1440 лева, каза още Сачева.

Деница Сачева: Тази, които ще получат минимална пенсия - те са 1 млн. и 12 000 души. А останалите са тези, които получават пенсии от 369 до 1200 лв. към този момент, но таванът ще стане 1440. Това ще засегне около 52 000 лица.

От 1 юли всички пенсии пък ще се индексират с 5%.

Деница Сачева: А тези пенсионери, които ще останат с 300.01 лева до 369 лева, това са 390 000 души, за тях предвиждаме в допълнение към осъвременяването от Швейцарското правило да получат еднократно ваучери на стойност 120 лева за храна.

От КТ "Подкрепа" предупредиха за дисбаланс между минимални и максимални пенсии.

Ваня Григорова - КТ "Подкрепа": Проблемът за мен е, че се увеличава максималната пенсия, а не минималната. Там, където очевидно хората нямат проблем да се издържат с нея и се нарушава правилото максималната пенсия да е 40% от максималния осигурителен доход.

За да се върне справедливостта, синдикатите предлагат нова индексация.

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Имаме изоставане на пенсиите - на старите пенсии, спрямо новите, на минималните, спрямо останалите и това може да се коригира през преизчисляване на пенсиите и през увеличаване на процента за всяка година осигурителен стаж от 1,2 на 1,5. Така, както беше заложено в 2015 г., но за съжаление миналата година беше отменен този график за увеличение на коефициента.

Общите разходи за индексация на пенсии и ваучери са над 12 млрд. лева.