„От чиста глупост и разсеяност стана това - обясни Явор Митов, кметът на дупнишкото село Баланово, заловен от полицаи да кара с рекордните 4,66 промила алкохол в издишания въздух, пред DenNews.bg. - Бях пил безалкохолно и устата ми беше пресъхнала. Тръгвах си от Крайници за Баланово, а на вратата в колата винаги имам бутилка в минерална вода. Като се качих, надигнах шишето и докато се усетя, че това е ракия преглътнах една здрава глътка, но втората изплюх. Не съм се замаял, не се чувствах пиян, защото е една глътка и подкарах. След няма и 50 метра ме спряха полицаите. Така си беше, аз обясних на полицаите. Тази стойност е толкова висока, защото току-що бях изпил ракията. Нали иначе не трябваше да съм жив...”, обясни Митов, а въпросът ни що за кален купонджия е леко го обиди.

Бутилката с ракия пък му била подарък от възрастна жена. „Преди седмица една баба ми подари ракията, а съм забравил че съм я оставил на вратата”, обяснява още кметът рекордьор.

Срещу него е образувано бързо полицейско производство в РУП Дупница.

Припомняме, 52-годишния Явор Митов, избран от листата на партия Лидер, бе спрян от пътни полицаи в друго дупнишко село Крайници в нощта на петък срещу събота. И макар, че логиката повелява с такова съдържание на алкохол, човек да е вече пътник към ония свят, кметът бил адекватен и спрял на полицейската палка.