Конституционният съд ще се произнесе идния вторник по искането на президента Румен Радев, свързано с новата комисия за проектопромените в основния закон.

Временната комисия беше създадена в началото на месеца, а депутатите от БСП и ДПС отказаха да участват в нея.

Държавният глава настоява решението на парламента за тази комисия да бъде обявено за противоречащо на Конституцията.

Ако във вторник съдиите допуснат искането на президента, което според конституционалисти почти сигурно ще се случи, на заинтересованите по казуса страни ще бъде даден месец, за да представят становищата си.

След което конституционните съдии ще трябва да се произнесат по същество. По информация на БНР това може да стане в сравнително кратки срокове и до края на година да е ясно противоречили на основния закон решението за създаване на специална комисия за новата проектоконституция.

Според президента Радев - да, защото обсъждането на един нормативен акт и предлагането на промени в него е част от самото му приемане, а според действащата Конституция нова може да се приеме единствено от Велико народно събрание - тоест действащото е некомпетентно.

Сегашното Народно събрание, смята държавният глава, може да решава дали да се произведат избори за Велико народно събрание, но не и да приема решение по внесения проект, което е в неговите правомощия.

Съдия докладчик по конституционното дело е бившият депутат от ГЕРБ  Анастас Анастасов.