От години румънците масово идват на пазар в гр. Русе, защото цените на много стоки в България са по-ниски в сравнение с Румъния. Така както българите се възползват от ниските цени в Турция и практикуват „уикенд туризма“, така румънците, които живеят близо до границата, пазаруват в Русе. Градът се превърна в пазарна туристическа дестинация за нашите северни съседи. Но след пандемията пътуващите рязко намаляха. Несъмнено редуцираният туристически поток се отразява на местната икономика. Всички свързват по-малкото туристи с по-ниска заетост на хотелите, но в Русе водят най-вече до по-нисък оборот на търговци, ресторанти, магазини и всичко свързано с търговията. Икономиката на Русе беше в относително стабилно състояние, но навлизането на пандемията забавя развитието на града. В този тежък момент трябва да опитаме да развиваме сами нашата икономика. По – големите компании търпят загуби, но все пак имат натрупан ресурс и опит, които им помагат да оцелеят. Малките семейни фирми обаче са изправени пред истинско предизвикателство. Не е все едно дали сметката за електрическа енергия може да бъде с около 20% по – ниска. Това са приблизително до 2 сметки по – малко на годишна база. Всичко това може да стане реалност при избор на доставчик от свободният пазар на електроенергия, лицензиран търговец, Дори ЕРП-тата намалиха своите цени, спрямо нивата им до 1 Октомври и въпреки това цените на регулиран пазар са доста по – високи от предлаганите от нас.“ казва Танер Генджев – представител на „Гранд Енерджи Дистрибюшън“.

Първата дата, от която българските фирми, можеха да излязат на свободния пазар на електрическа енергия беше 1 октомври 2020 г. Законодателят е предвидил гратисен период до края на месец юни 2021 г, в който това да се случи. Най – бързите, които вече се възползваха от промяната, ще платят по – ниски сметки още следващия месец.

Огромна част от стопанските потребители все още не знаят, че могат да се възползват, а не са малко и тези, които се плашат поради ограничената информация и спомените им за сложна и времеотнемаща административна процедура. Да си купиш електрическа енергия от „Гранд Енерджи Дистрибюшън“ е почти толкова лесно, колкото да си поръчаш пица по телефона. Освен това хората ги притесняват и следните въпроси - трябва ли да си сменят електромерите, кой ще отчита месечната им консумация. Обясняваме им, че физическата доставка не се променя, защото операторът на мрежата остава ЕРП-то. Променя се само търговецът, от който си получават фактурата в края на месеца и цената на електрическата енергия.“ обяснява Танер Генджев.

Като един от най – големите търговци освен конкурентна цена „Гранд Енерджи Дистрибюшън“ предлага облекчена процедура, за да може дори и най – малката фамилна компания да се възползва от предимствата на свободния пазар. Предлагаме кратък и ясно разбираем договор. След неговото подписване, клиентът подписва и пълномощно, което може да ни изпрати първоначално сканирано по електронна поща и след това ние ще извършим процедурата по смяната на доставчика напълно безплатно. Което ще спести време на клиентите от досадно чакане по опашки, а всички имат предостатъчно ангажименти в бизнеса си. „За бизнеса токът е разход, който участва в себестойността на продукцията и намаляването му те прави по-конкурентноспособен. - допълва Танер Генджев.