Младите главни асистенти в Българската академия на науките взимат едва 780 лева срещу 1260 за младите учители. Това казаха днес от БАН на 151-вата годишнина от създаването си и поискаха политиците да осъзнаят необходимостта от повече пари за наука.

Ивалина Трендафилова е на 32, химик, главен асистент. Изследва лекарства за рак, които са изключително токсични. Целта е химиотерапевтика да се доставя само до увредения орган или тъкан.

"Така че той да действа локално, само там, без да оказва страничните си неблагоприятни ефекти върху здравите клетки в организма", казва Ивалина.

Друга цел е да се намали честотата на прием на тези лекарства, за ден или два те да се приемат само веднъж. Ивалина е завършила химия и почти веднага решила, че ще работи в научна лаборатория

"Забелязвам, че все повече млади имаме, нови колеги, което е много приятно, тъй като в момента по няколко оперативни програми имаме много голямо финансиране и с тези спечелени проекти можем да си позволим апаратура от последно поколение", добавя Ивалина.

Така младите учени получават и допълнителни средства към заплатите си от около едва 780 лева. По време на Ковид- кризата лабораторията на Ивалина била затворена за няколко месеца. През това време обаче тя успяла да обобщи лабораторните резултати. Много от учените работили "дистанционно", но веднага реагирали на Ковид- ситуацията.

Според акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, са направени както разработки на ваксина, така и естествено на имуностимуланти и защитни средства. Знаете екипи математически вече повече от 8- 9 месеца всеки божи ден работят да дават прогнози за динамиката на развитието на заразата.

Всички проекти са направени напълно доброволно.