Поръчката на още осем самолета Ф-16 e била дискутирана по време на посещението на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов в САЩ.

България вече заплати осем изтребителя, решението за новите осем е политическо, каза Емил Ефтимов и обясни:

"Имаме подписан договор за първите Ф-16. Решението на парламента покрива 16 самолета, тоест една пълна ескадрила. Аргументите на американската страна са, че когато се заложи линията е нормално да се изпълни цялата поръчка. Ако не се изпълни цялата поръчка, може да се стигне до забавяне на поръчката".

Според командира на ВВС ген. майор Димитър Петров трябва да бъде направен точен разчет и страната ни да се съобрази с възможностите, които има за логистично осигуряване на самолетите.

"Позицията на Мечо Пух - колкото повече, толкова повече,  при такива сериозни неща като авиационна техника и бойна авиация не винаги дава добър резултат", заяви ген-майор Димитър Петров.

Подписаната в САЩ Пътна карта за военно сътрудничество не предвижда увеличаване на постоянното присъствие на американски военни у нас, стана ясно от думите на началника на отбраната Емил Ефтимов.