От днес са в сила правилата за наблюдение върху преките чуждестранни инвестиции на ЕС, които целят да запазят стратегическите интереси на блока и предвиждат съгласуване между Комисията и държавите при оценка на чуждестранните инвестиции.

През последната година и половина Европейската комисия и страните-членки задействаха ефективна координационна рамка след приемането на регламента на Общността за наблюдение на инвестициите.

Тя се превръща в инструмент, който ще пази стратегическите интереси на ЕС и в същото време ще държи Общия пазар отворен за инвестиции.

Според регламента, приет през 2019 година, се създава рамка, в която Комисията и страните-членки ще координират действията си по чуждите вложения.

Това включва и сътрудничество там, където чуждите инвестиции биха имали влияние върху Общия пазар.

Регламентът позволява на Комисията да дава становища, когато вложенията представляват опасност за сигурността и обществения ред на повече от една страна-членка или  биха могли да подкопаят проект или програма от общ интерес на ЕС, като например програмата за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020" или спътниковата система "Галилео".

Общността е едва от най-отворените за външни инвестиции дестинации в света и основна за преки чужди вложения. Те са възлизали на близо 6, 5 млрд. евро през 2017 година и са осигурили 16 млн. работни места за европейски граждани.

Новите правила целят да запазят стратегическите интереси на блока и предвиждат съгласуване между Комисията и държавите при оценка на чуждестранните инвестиции.

От страните членки се изисква да съобщават как проверяват инвестициите и да обменят данни.