През тази година "Топлофикация Русе" активно се  ангажира да намали своите бъдещи въглеродни емисии и да намали своя въглероден отпечатък чрез преминаването на еко горива. Дружеството вече обяви новата си концепция и пое ангажимент постепенно да се превърне в предприятие, което не емитира въглеродни емисии. Част от тази цел ще се реализира след подмяната на въглищата с природен газ. За тази цел "Топлофикация Русе" вече инвестира в/се сдоби с три газови когенератора, които се очаква да бъдат пуснати в експлоатация догодина. Те ще генерират електрическа енергия от природен газ, а получената топлина ще подгрява водата, която се подава към абонатите ни.Цели 80 % от получената енергия от природен газ ще се преобразува в полезна топлинна или електрическа мощност. Това е високоефективно производство.

В изявление за медията ни директорът на русенската топлофикация инж. Севдалин Желев заяви, че опазването на околната среда е неразделна част от ангажимента на "Топлофикация Русе" да бъде социално отговорно предприятие.

"Все по-сериозен става проблемът със замърсяването на въздуха, именно заради това трябва да се предприемат спешни действия, за да се изгради по-устойчиво бъдеще за всички. Целта ни за създаване на въглеродно неутрално производство на енергия ще послужи като основа за постигане на всички цели за устойчиво развитие на предприятието и ще допринесе за по-чистия въздух в Русе.", обясни инж. Желев.

По думите му в топлоцентралата предстоят  големи промени, свързани с преминавето към  нови по-екологични горива. Русенските енергетици ще продължават да инвестират  в по-голяма енергийната ефективност и обновление на мощностите, за да произвеждат в близко бъдеще все по-екологична енергия.

Инж. Желев посочи, че считат за тяхна обществена и корпоративна отговорност да предприемат ефективни мерки за подпомагане борбата със замърсяването на въздуха.

"Ние искаме нашето предприятие  да бъде пример с усилията на всички  за намаляване на въглеродните емисии и продължаваме да работим за подобряване на въздействието си върху околната среда чрез иновативни и екологосъобразни решения. При нас промяната реално започна. Правим реални инвестиции и реални действия. Акцентирам на думата „реални“, защото когато се говори за екология и енергетика, делата говорят повече от думите. Лесно е само да се говори, по -трудно и отговорно е настина да се  правят реални неща  ", заяви в заключение инж. Желев.