Животът на Ян Кум е като приказката за Пепеляшка. Момчето от Украйна, което израства в къща без ток и топла вода и работи като чистач, за да се изхранва, за дни бе затрупано с планина от пари. Благодарение на таланта си, късмет и новите технологии.

Миналата седмица “Фейсбук” купи разработеното от Ян чат приложение WhatsApp за $ 19 млрд. На Кум, който притежава 45% от проекта, се падат $ 6,8 млрд.

Според в. “Ню Йорк таймс”

неофициалните преговори между Марк Зукърбърг и украинеца започнали през 2012 г.

Те продължили със серия от вечери, на които двамата обсъждали бъдещото си сътрудничество. На 9 февруари 2014 г. шефът на “Фейсбук” предложил сделката, а Кум поискал няколко дни да размисли. След това неочаквано се появил в дома на Зукърбърг точно на Св. Валентин и така провалил интимната вечеря със съпругата му Присила Чан. Договорката била постигната над чиния с ягоди, полети с шоколад.

Сделката включва $ 4 млрд. кеш, $ 12 млрд. в обикновени акции на “Фейсбук” и още 3 млрд. в ограничени акции, които служителите на WhatsApp ще получат през следващите 4 г. Под споразумението сложиха подписи още вторият съосновател на приложението Браян Ектън и партньорът от фонда “Секвоя кепитъл” Джим Гец.

Ян Кум се ражда в малко село недалеч от Киев. Майка му е домакиня, а баща му - строител. Той е от еврейски произход, както и Зукърбърг. Донякъде именно произходът става причина Кум и майка му да емигрират през 1992 г., бягайки от антисемитските настроения в Украйна. Бащата не успява да стигне до САЩ, но майката и синът се преселват в калифорнийския град Маунтин Вю близо до Силициевата долина.

Когато стъпва в САЩ, Ян е на 16 г. На тръгване майката пълни куфарите с моливи, химикалки и 20 тетрадки, за да не харчат за училищни пособия. Тя работи спорадично като бавачка, а за да й помага, Ян мете магазини след часовете. После откриват, че жената е болна от рак, и

живеят с помощите, които отпускат за инвалидност

Кум, който днес става на 38 г., избра символично място да сключи сделката - в сградата, където някога получавал храна срещу купони.

Имигрантът бързо научава английски, но не успява да се интегрира. Спечелва си репутация на хулиган, докато на 18 г. не се увлича по програмирането. Обучава се сам от книги, които купува на старо. Присъединява се към хакерската група w00w00 и неведнъж разбива сървърите на големи компании. Със собствен компютър се сдобива, когато е на 19 г.

Като студент в университета в Сан Хосе започва работа в отдела по информационна сигурност на “Ърнст енд Янг”. По това време се запознава с Браян Ектън, който му помага да започне да работи за “Яху”. Там изучава интернет индустрията отвътре, запознава се с много хора, които по-късно стават инвеститори в WhatsAppЗаради работата Кум напуска университета.

Ян губи майка си през 2000 г., а Браян се разделя с няколко милиона в пробития балон на доткомите. В този труден момент двамата се подкрепят взаимно - ходят да карат ски, играят футбол и фрисби. През 2007 г. разбират, че са получили всичко от “Яху” и напускат. Една година пътешестват из Южна Америка.

Кум усеща, че бъдещето е в социалните мрежи, и се опитва да започне работа във “Фейсбук”, но е отхвърлен. Ектън също удря на камък във “Фейсбук” и “Туитър”.

През 2009 г. “Епъл” пуска виртуалния магазин App Store и настъпва златното време за създаване на мобилни приложения. Именно тогава на Кум му хрумва идеята

да създаде безплатна услуга, която да “убие” есемесите

Седмица след рождения си ден през 2009 г. украинецът основава компанията WhatsApp.

В началото никой не се интересува от приложението. Кум е готов да захвърли всичко, но при игра на фрисби Ектън го убеждава да изчака.

През юни 2009 г. “Епъл” пуска технология за мигновена доставка на съобщения на смартфоните. Кум веднага обновява приложението, като добавя функция за уведомяване на всички контакти от адресната книга за промяна на статуса. Потребителите могат да задават един на друг въпроси и да получават отговори. WhatsApp е уникално с това, че използва телефонния номер за регистрация.

Скоро приложението на Кум е свалено 250 000 пъти и той кани в проекта Ектън. В следващите месеци двамата с часове си разменят съобщения, за да тестват системата и да я усъвършенстват. Скоро Браян привлича и първите 250 000 долара инвестиции от петима бивши служители на “Яху”. Той получава статут и на съосновател.

Колкото повече стават потребителите, толкова повече пари трябва да се дават на мрежовите оператори за потвърждаване на доставката на съобщенията. Кум категорично се противопоставял на въвеждането на реклама. Затова се налага да бъде въведена

такса от 0,99 долара годишно за WhatsApp

В началото това води до намаляване на интереса, но с добавяне на снимки и видеоклипчета, възходът продължава до 450 млн. потребители.

За “Фейсбук” това се оказва продуктът на мечтите, защото социалната мрежа се нуждае от нови пазари. През есента на 2013 г. тръгват слухове, че “Гугъл” е кандидат за покупката, но се споменава сумата 1 млрд. долара.

Със сделката Зукърбърг се надява да привлече нови милиони потребители към социалната мрежа и това да стане мотор за дългосрочен ръст. Дали ще се оправдаят тези надежди, ще покаже бъдещето.