Европейският парламент отхвърли внесените поправки, които визираха българския президент в проекторезолюцията за ситуацията на върховенството на закона в България.

Приети са текстове, в които се настоява властите да разследват три банки за пране на пари и финансиране на престъпна дейност и тероризъм, както и загриженост за намеса на трети държави в медийната среда с цел дезинформация срещу ЕС.

С гласовете на социалистите, либералите и зелените, евродепутатите отхвърлиха предложенията, които целяха към текста за корупция по високите етажи на властта към премиера да бъде добавен и президентът.

Не бе прието и предложението да се добави текст за връзките между чужди разузнавателни служби и съветници на президента, както и да се приветства решението на българското правителство да изгони дипломати, за които се твърди, че са провеждали военен шпионаж и са събирали класифицирана информация, за да я предадат на трета държава.

Не бяха приети и текстовете, в които се искаше отпадане на мониторинга по Механизма за сътрудничество и проверка за България и в които се изразяваше съжаление, че страната ни е отхвърлила Истанбулската конвенция.

Пред "Хоризонт" евродепутатът от прогресивния Алианс на социалистите и демократите Петър Витанов заяви:

„По параграф 17, свързан с Истанбулската конвенция, ние не подкрепихме нашата група на социалистите и демократите, защото има едно изречение формулирано, че България трябва да приеме Истанбулската конвенция. Ние имаме решение на Конституционния съд , имаме решение на ръководния орган на партията и затова имаме възражения“.

Приета бе поправка на евродепутатката от "Обнови Европа" Рамона Стругариу, с която българските органи се призовават да разследват разкритията, според които три български банки - "Инвестбанк", Пиреос" и държавната българска банка за развитие са участвали в обработването на плащания с висок риск от изпиране на пари и финансиране на организираната престъпност и тероризъм.

Текстът, който обвързваше протестите с финансирането им от бизнесмена Васил Божков, бе оттеглен от вносителката Роберта Мецола още вчера.

Мецола беше автор на преобладаващата част от измененията, които целяха да се смекчат критичните пасажи срещу премиера и правителството.

Резултатите от вота по целия документ ще станат ясни след 17:00 часа българско време.