Със 124 гласа „за“, 89 „против“ и без „въздържал се“ депутатите отхвърлиха ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс. Против бяха от БСП и ДПС.

Държавният  глава оспори смесеното гласуване и решението на законодателя ЦИК да отговаря за това дали машините да бъдат наети, или закупени. Текстовете бяха повторно приети.

Повече от два часа депутатите обсъждаха ветото на  президента върху част от промените в Изборния кодекс. Президентът възрази срещу прокарания смесен вот – с машини и с хартиени бюлетини с ръчно преброяване, което обезсмисля, по думите му, машинното гласуване. Държавният глава изрази несъгласие и с възможността да се провеждат референдуми и по въпроси от компетентността на Велико народно събрание.

 

Радев посочва, че подобни решения трудно могат да се обяснят с друго, освен с желанието да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации в полза на управляващите.

БСП и ДПС обявиха, че изцяло подкрепят ветото на държавния глава, тъй като се припокрива с исканията им за гласуване само с машини. ГЕРБ и "Обединени патриоти" обаче дадоха заявка да отхвърлят ветото с мотива да се даде възможност на гражданите да избират как да гласуват – с машина или с хартиена бюлетина. Мотивите на президента окачествиха като противоречиви и правно неиздържани.

 

ДПС и БСП настояваха да се гласува само с машини. 

 

От ГЕРБ изразиха категорична позиция, че машинното гласуване носи рискове и те трябва да бъдат отчетени. 

По време на дебатите в пленарната зала председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че хартиената бюлетина е по желание на избирателите.  Дори  симпатизанти на БСП  настоявали пред Караянчева да не се въвежда 100 процента машинно гласуване

"Може би трябва още веднъж да повторим от трибуната, че въвеждането на хартиената бюлетина е по желание на избирателите. Защото аз мога да кажа, че в офиса на ГЕРБ в Кърджали идват много избиратели на БСП и казват: Г-жо Караянчева, вразумете ги тези нашите, защото ние не искаме машини. Защото това, което те ни предлагат, нас ни притеснява.

А относно това, което говорят за манипулации и всичко останало -  това е поредната мантра, която повтарят тук от трибуната на НС. Те си търсят причина за това, че ще изгубят изборите и си търсят оправдание".

ДПС ще подкрепи ветото, а мотивите са същите като посочените от президента. Йордан Цонев обясни, че машинното гласуване ще предотврати намеса при броенето на бюлетините от секционните избирателни комисии и оспори прехвърлената отговорност за машинното гласуване от изпълнителната власт към ЦИК:

"Действията на секционните избирателни комисии, за стотен път ви го повтарям, от тази трибуна, са такива, че няма как да има доверие в изборния процес. Не може при 2/3 сгрешени протоколи, задраскване, поправяне, подписване, преподписване да има доверие в изборния процес.

Затова искахме 100% машинно гласуване, въпреки че съзнаваме, че това би създало затруднения за една част от избирателите. За да няма намеса при броенето на СИК".

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за обединение на обществото и политиците, за да се гарантира честността на вота.

"И нека да загърбим искането си за лидиране, надмощието кой ще бъде по-велик в този процес. Няма място тук за мерене на сила и на величие. И второто решение е във високата избирателна активност.

Единственият начин в момента да се сложи край на този модел на управление и да се гарантира, че той няма да се възпроизведе отново като „Борисов 4“, е висока избирателна активност.

Крум Зарков от БСП заяви, че мотивите на президента са основателни  и сега е моментът да се решат проблемите в Изборния кодекс.

"По този начин държавата ни ще се ангажира с огромни средства, десетки милиони. Ще въвлече в тази работа институции, които открито и честно ви казаха, че нямат възможността да изпълнят задълженията, с които ги натоварвате.

Вменявате отговорност на ЦИК и други институции, правите всичко възможно да оставите правителството настрана. Защото се търси не изпълнител на закона, а виновник за предизвестен, планиран и нарочен провал“.

Александър Иванов от ГЕРБ се обърна към Крум Зарков с въпроси за избора на държавния глава и лидера на социалистите Корнелия Нинова:

"Г-жа Нинова и президента на Република България с машини ли са избрани или с хартиен вот? И ако са избрани с хартиен вот, вие уважавате ли този избор на българските граждани и приемате ли честността на тези избори?".

Халил Летифов от ДПС призова за сериозен и отговорен дебат, с който да гарантират изборните права на българските граждани  и честността на вота

"Преди няколко седмици водихме един ожесточен дебат, който уви не доведе до нищо добро  - поне в това състояние, в което ние виждаме Изборния кодекс, той е изпълнен със съмнения, изпълнен с разпоредби, които противоречат на Конституцията, разпоредби, които отнемат права на българските граждани и разпоредби, които буквално ги лишават (от възможността) да гласуват".

Вчера мнозинството в правната парламентарна комисия отхвърли ветото на президента върху част от промените в Изборния кодекс. В подкрепа на възраженията на Румен Радев се обявиха представителите на БСП и на ДПС.

По-късно днес правната парламентарна комисия ще изслуша единствения номиниран за председател на Централната избирателна комисия Александър Андреев - в момента говорител на ЦИК.

Кандидатурата му беше внесена от управляващата партия ГЕРБ по предложение на Федерацията на независимите студентски дружества. Организацията е член на Обществения съвет към Комисията.

Гласуването в пленарната зала е насрочено за утре.

Председателският пост в Централната избирателна комисия е вакантен от края на август, когато оставка подаде Стефка Стоева. Тя обясни, че се оттегля по лични причини, но в изявление пред колегите си посочи и нестабилното изборно законодателство и прехвърлянето на отговорността за машинното гласуване изцяло на Комисията.