Франция се опитва да се справи с втората вълна на пандемията от COVID-19 с нови ограничения, които вече са в сила и в столицата. Баровете в Париж са затворени, а ресторантите работят при строг санитарен контрол и с намалено работно време. Ще се повторят ли и там примерите от Марсилия, където още преди седмици изпитаха на гърба си подобни мерки? Вместо да се се подчинят, някои от собствениците на ресторанти преминаха в нелегалност.

Ресторант в Марсилия очаква клиенти, които няма да видите. Ресторантите отварят тайно.

"Приготвяме гарнитурата - зеле, полента", каза готвач.

Собственикът на ресторанта е решил да не се съобрази с разпореждането да затвори за две седмици. В последно време мерки и ограничения непрекъснато се променят, но това носи нестабилност на бизнеса - особено ресторантьорския.

"По време на първата карантина, която продължи два месеца и половина, нямаше бунтове, нямаше притеснения. Сега затвориха два града във Франция, но защо не Париж, Лион, Тулуза. Тази несправедливост е неприемлива", каза собственик на ресторант.

Собственикът на ресторанта е наясно с рисковете - очаква го глоба от 135 евро и 1500 евро, в случай на повторно нарушение. Най-крайните санкции предвиждат затвор и административно прекратяване на дейността.

"В началото бяхме изненадани. Но после приехме и подкрепихме идеята. Така се прави в екип", каза служител в ресторанта.

"Не става дума за безогтоворност от наша страна. Правим каквото трябва. Не намирам разлика с използването на обществения транспорт. Ние поне осигуряваме разстояние от един метър между масите, за да е комфортно на хората", каза служителка в ресторанта.

За обяд ресторантът очаква десетина клиенти. Други ресторанти дори не се опитаха да се крият.

Наказанието в този случай е глоба от 135 евро и устно предупреждение за собственика.