Защо ремонтът на нагънатото трасе на магистрала „Тракия" между Чирпан и Стара Загора струва повече от изграждането му?

89 млн. лв. е прогнозната стойност на едното платно на магистралната отсечка, която ще бъде ремонтирана тази есен в посока Бургас.

Цената за изграждането на отсечката е била 105 млн. лв. с ДДС, припомнят експерти. Така цената на ремонта се оказва близка до тази за построяването.

Пред БНР преподавателят във Висшия транспортен университет доц. Чавдар Колев припомни скандала, при който стана ясно, че строителите в насипа на този участък, за да минат по-евтино, са вложили пепелина от ТЕЦ-овете „Димитровград“, вместо обичайния насипен материал – глина, трошен камък, скална маса или каквото е било предвидено по проекта. Доц. Колев е категоричен, че такава строителна практика няма.

Никъде не се прави. Теорията е желязна. В нашите науки праховата фракция трябва да бъде не повече от 3 до 5% в материала за насипи, за да може материалът получи достатъчно висока степен на уплътняване“, поясни доц. Колев. По думите му материалите с по-високо съдържание на прах не могат да бъдат уплътнявани. В случая в  участъка от Чирпан до Стара Загора според Колев има „да речем 90% прах, или 80, от този порядък“.

„Представете си един персийски килим и по него минава едно валяче. В момента, когато валячето е върху килима, влакната на килима ще бъдат повалени, тоест уплътнени. Когато се премести валякът, те отново ще се изправят. Същата е картинката и при уплътняването на прахта. Отгоре, каквато и да е пътната конструкция – от порядъка на 50-60 см, при експлоатация, а там минават тежки автомобили, освен леките, се получават неравномерни слягания, деформации, нежелателни, от голям размер. И много бързо, вместо на десетата година да имаме деформации, ние имаме на втората година. Това е абсолютно недопустимо“, коментира преподавателят във Висшия транспортен университет.

Най-добрите насипни материали са от трошен камък. Пепелината, ако е почти без пари, то трошеният камък струва на кубически метър 25-30 лева, уточни Чавдар Колев. „Обаче ако само сменят асфалта, пак ще стане така. След две години“, прогнозира той в предаването „Хоризонт до обед".

„Във всеки случай половината платно да струва колкото двете платна за изграждането за мен е абсолютно нереалистично“, подчерта специалистът.

Гаранционните срокове са нормативно, законово определени – 10 години, изтъкна още доц. Колев, който не е оптимист за ремонта на проблемния участък. „Норми има, стандарти има. Всичко е ясно. Просто сме в такава среда.“