Дигитализирането на трудовата книжка няма да намали правата на работещия, те ще се запазят и ще се облекчи работодателят, ще са намали бюрокрацията. Ще се промени формата, не и съдържанието. Ще се повиши сигурността и контролът.

Това подчерта пред Радио София Мария Минчева от Правния отдел на Българската стопанска камара (БСК).

Наскоро работодателската организация поднови предложението си от 2014 г. за премахване на хартиения документ и преминаване към електронна форма.

„Трудовата книжка е важен документ, който дава възможност за ползване на определени права от съответния човек“, припомни Мария Минчева.- „В държавната администрация се събира огромно количество данни, много от които се дублират. Освен това знаем или можем да си представим какво се случва с човек, който изгуби трудовата си книжка или предприятието, в което е работил, вече не съществува.“

Ползите са много не само за работник и работодател, но и за институции като Главна инспекция по труда, например. Осъвременяването на данните ще става бързо, а достъпът ще бъде улеснен. Ще намалеят измамите.

От БСК ще обсъдят отново предложението си със социалните партньори и ще го представян официално към компетентните държавни органи, допълни Минчева. Преходът ще е плавен и ще са необходими и редица нормативни промени, но технически може да стане за около месец.