До нова година прототипът на българска ваксина срещу COVID-19 ще бъде готов. След това могат да започнат клинични изпитвания, съобщи в сутрешния блок на БНТ доц. Пенка Петрова, директор на Лабораторията по експериментална имунология към БАН.

По думите на доц. Петрова цената на ваксината зависи от производствените мощности и от това дали държавата ще се ангажира с производството. Тя посочи, че науката трябва да се подпомага перманентно, за да може да реагира адекватно при поява на нова пандемия.

Българската протеинова ваксина се е съсредоточила върху генома и би трябвало да действа срещу всички щамове, уточни имунологът.

В момента се тестват руската и ваксината на "Астра Зенека", като резултатите и за двете са много обнадеждаващи, смята ученият.

Повишението на случаите на заразени с коронавирус у нас през последните се дължи на отхлабените мерки, на това, че децата тръгнаха на училище. Вирусът в момента мутира с по-ниска честота, отколкото се разпространява, каза доц. Петрова и допълни, че е по-силно заразен, но по-малко смъртоносен.

В момента България е в оранжевата зона на Европа и няма защо да сме обезпокоени, това са нивата от юли месец, коментира тя.

Учените продължават да изследват геномите на вируса, като е установено, че при 12 000 различни има около 1200 мутации. Всеки десети вирус е мутирал, но тенденцията е да се върви към по-малко смъртоносни щамове. В Европа и в България преобладават едни и същи щамове.

Доц. Петрова препоръча като превенция да се промени хранителният режим. Установено е, че при недостиг на селен в организма има по-голям риск от фатален изход на заболяването. Тя обаче обясни, че в България обаче няма тежки селенови дефицити, тъй като селенът се среща в традиционни за българите храни, като зърнените - пшеница, овес, ръж.

Силно препоръчителни са ядки като бразилския орех, както и морските продукти. Нужни за организма ни са и антиоксидантите, затова е необходимо да приемаме достатъчно витамин C и витамин D.

Оказва се, че част от лекарствата, които хората със съпътстващи заболявания приемат непрекъснато, всъщност провокират коронавируса, затова тези хора са толкова рискова група, каза още доц. Петрова и отново акцентира върху спазването а противоепидемичните мерки.