До момента няма изпратено искане от Турския наказателен съд в Къркларели до турското министерство на правосъдието за издирването и екстрадирането на 4-мата български гранични полицаи от Интерпол чрез „червена бюлетина“. Това каза турският адвокат, който защитава правата им - Джошкун Молла.

Той е внесъл протест срещу решението на съда с мотив, че то не е обосновано. Турският наказателен съд образува дело срещу 4-мата български гранични полицаи по обвинение за смъртта на турски бракониер, причинена поради небрежност. 

На последното заседание в Къркларели, когато беше даден ход на делото, Наказателният съд взе решение да бъде отправено искане за издирването и екстрадирането на българските гранични полицаи чрез Интерпол. Причината е, че Районният съд в Бургас отказа да образува дело срещу тях и да вземе показанията им по съдебна поръчка изпратена от Турция. Протест срещу решението на съда е внесъл адвокатът на българските гранични служители. 

Отказът на българския съд да вземе показанията им отговаря на правните норми е един от мотивите, посочени от адвокат Молла. 

"Подсъдимите в турския съд български граничари са държавни служители и нямат никаква опасност да избегнат правните решения. Също така те са били в съда за показания, но показанията не са им били взети. Те нямат вина за това, че показанията им не са били взети", обясни той.

За 2-ри февруари е насрочено следващото съдебно заседание по делото. Тогава се очаква и отговорът на съда относно внесения от адвокат Молла протест. Инцидентът, за който са обвиняеми българските гранични полицаи, е от 2008 г. Българската военна прокуратура прекрати разследването срещу тях с мотив, че няма данни за извършено престъпление.