Детски добавки без подоходен критерий предлага социалният министър. Според Деница Сачева, ако предложението бъде прието, ще струва на хазната 398 млн. лева.

Министърът каза, че в бюджета за следващата година най-голямото перо ще бъде социалната политика. По думите ѝ се предвиждат повече пари за хората с увреждания и националните програми за заетост.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Това беше практика в България, която беше премахната с подоходния текст. В момента смятам, че е много по-справедливо това, защото виждаме, че има различни гласове по тази тема. Редно е да има една социална помощ, която не разделя хората, а която ни сближава всички заедно. Прекалено много неща ни разделят напоследък.

Решение за осъвременяване на пенсиите ще бъде взето на коалиционен съвет, каза Сачева и допълни, че единственото сигурно към момента е, че пенсионерите ще получават по 50 лв. до края на март 2021 г.

Удължаването на мярката 60/40 до края на годината ще струва около 400 000 лв. Ще бъдат запазени около 200 000 работни места.