Как ще изглежда Русе след 20 години? С това предизвикателство се обръща към младите хора Русенската търговско-индустриална камара, която обяви конкурс за есе в чест на своя 130-годишен юбилей.
„Годината е 2040. Русенска-търговско индустриална камара се подготвя за честването на своя 150-ти юбилей. Но Русе не е същият - за две десетилетия много неща са се променили...“ Това трябва да е началото на всяко есе. Нататък имат думата фантазията и творческия талант на участниците, които по регламент може да са всички ученици и младежи до 21 години. Текстът с препоръчителен обем 250-300 думи трябва да се изпрати до 8 ноември на адрес [email protected], заедно с името на участника, възраст и телефон за контакт.
Първите три най-високо оценени творби ще получат парични награди от 500, 300 и 200 лева, ще има и  поощрителни награди. Най-добрите творби ще бъдат запечатани в капсула на времето, която ще се съхранява в библиотека „Любен Каравелов“ - сградата, построена през 1911 г. за седалище на първата в България Търговско-индустриална камара. Капсулата ще бъде отворена 20 години по-късно и новото поколение ще има възможността да прочете как е изглеждало бъдещето на Русе в очите на младите преди две десетилетия.