Президентът на САЩ Доналд Тръмп и съпругата му Мелания са с положителни проби за новия коронавирус (COVID-19).

Това съобщи той в профила си в "Туитър".

"Първата дама и аз дадохме положителни проби за COVID-19. Ще започнем незабавно нашата карантина и процеса по възстановяване. Ще се справим ЗАЕДНО", написа Тръмп.

Рискът за 74-годишния Тръмп от смъртоносния вирус е висок както заради възрастта му, така и защото е с наднормено тегло. По време на управлението си той остана в добро здраве, но не е известно да тренира редовно или да спазва здравословна диета.

Лекарят на президента каза, че Тръмп към момента е "добре" и ще продължи да изпълнява задълженията си "без прекъсване".

И двамата са "добре в този момент и планират да останат у дома в Белия дом", отбеляза доктор Шон Конли в изявление.

"Очаквам президентът да продължи да изпълнява задълженията си без прекъсване, докато се възстановява", допълни той.

Белият дом актуализира графика на президента Доналд Тръмп за петък, отменяйки всички пътувания.

Според първоначалния график той трябваше да присъства на кръгла маса с поддръжници във Вашингтон и след това да отиде на предизборен митинг във Флорида.

Положителната проба на Тръмп идва след новината, че Хоуп Хикс, най-високопоставеният му съветник и доверен помощник, също е дала положителна проба за новия коронавирус.

Хикс пътува редовно с президента със самолета Air Force One и заедно с други високопоставени съветници го придружава до Охайо за дебата с Джо Байдън във вторник и до Минесота за предизборен митинг в сряда.

Тръмп, който се тестваше редовно за вируса, през последните седмици спазваше строг график за пътувания в цялата страна, провеждайки митинги с хиляди хора в навечерието на президентските избори на 3 ноември, въпреки предупрежденията от професионалисти в областта на общественото здраве срещу организирането на събития с големи тълпи.

Президентът до голяма степен се отказа да носи маски и критикува други, които го правят. Здравните специалисти казват, че носенето на маски е от ключово значение за предотвратяване на разпространението на вируса.

Той подценяваше сериозността на коронавируса през цялото време на пандемията. Вчера американският държавен глава прогнозира, че краят на пандемията се виждал.

Тръмп е подложен на остра критика заради отговора си на пандемията от новия коронавирус, която уби над 200 000 души само в САЩ. Президентът рекламираше шумно своето управление на кризата.

Заразяването на Тръмп променя драматично надпреварата за Белия дом, отбелязва "Ройтерс".