13-ото издание на Литературния фестивал, организиран от международно дружество „Елиас Канети“, започва в Деня на музиката - 1 октомври. Началото ще бъде поставено с прочит от четирима артисти на текстове от „Каспар“ на Нобеловия лауреат за литература Петер Хандке. В следващите дни предстои задочна среща между този спорен за мнозина австриец и друг нобелист - полската писателка Олга Токарчук. Полският културен институт представя 3 книги на своята сънародничка и изложба „Съкровищата на Краков“. 
В деня, когато Германия празнува 30 години от обединението на ФРГ и ГДР, гости на фестивала със свои книги ще бъдат двама „нови германци“ - родената в Хърватия Николина Скендерия и Томас Перле, родом от Румъния. Българинът Златко Енев, който също живее в Германия, ще представи новата си книга „Възхвала на Ханс Аспергер“, в която споделя личния си опит на баща на дете аутист.
Стипендиантката на дружество „Канети“ Сара Ренар ще представи своята музика по стихове на русенци на 4 октомври, а на финала на фестивала предстои среща с известната българска белетристка Здравка Евтимова.