Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Изборния кодекс. В обръщение към народа, което БНТ1 излъчи на живо, държавният глава обоснова аргументите за решението си.

Протестите през последните месеци са свидетелство за дълбока криза на демокрацията, категоричен е Радев.

Знаете, че изборите са фундамент на всяка демокрация и от тяхната честност и прозрачност зависи как ще продължаваме напред. В тази ситуация кабинетът не управлява, а търси избягването на политическа и правна отговорност за многобройните скандали през годините.

Посегателството върху Изборния кодекс е подчинено на същата цел. С последните промени се позволява едновременното въвеждане и на хартиен, и на машинен вот и ръчното броене, което обезсмисля маашинното гласуване, заяви още Радев.

По думите му, желанието на управляващите е да се отворят достатъчно възможности за хаос и изборни манипулации.

Прехвърлянето върху ЦИК на решението и отговорността да опделеля дали да се наемат или закупуват машините, на практика означава бягство от отговорност на парламента.

Законодателят лишава ЦИК от възможността да опрделеи изпълнител на обработката на данните от гласуването, като изцяло вменява тези дейности на "Информационно обслужване" АД.

Всички тези промени имат ясната цел да гарантират служебната победа на управляващите в предстоящите избори, категоричен е Радев.

Не мога да подмина и да не обърна внимание върху факта, че промените на толкова важни правила без реален дебат по същество, са сигнал за непредсказуемост на държавната власт и отблъскват гражданите от урните, заяви в края на обръщението си Радев.