Моднитe храни идват и си отиват и нищо не подчертава това повече от изкопаването на стари рецепти. Всяко десетилетие е белязано с някое ястие, което е било популярно по света. foodpanda селектира, това което сме хапвали с голям апетит през години.

1900, Пилешки пудинг

Особено обичана в САЩ и Канада пикантната рецепта, наречена пилешки пудинг, беше популярна в началото на 20-ти век. Представете си текстурите на киш и торта, комбиниран с пилешки парчета, запечени в тесто.

1910, Ябълков пай

Рецептите за него започнаха да се появяват в готварските книги през 1910-те години и той беше популярен, защото се използваше много малко захар, мазнина и брашно.

1920, Печени картофи

Нарязаните картофи се наслояват и пекат със сметана, мляко и сирене и придружавани от нещо като печена шунка. Това е вкусно, бързо и лесно ястие, подходящо за обяд или непретенциозна вечеря.

1930, Яйчена супа

Въпреки че супата с капки от яйца е китайска рецепта, по време на Голямата депресия е популярна версия, съдържаща картофи и лук - основни съставки в повечето ястия през този период.

1940, Кюфтета

Тогава започва масовото смилане на месо, за да може да се съхранява по-дълго, както и да се приготвят по-разнообразни рецепти с кайма. Кюфтета са най-обичаното ястие за скара или пък печени и пържени.

1950, Торта с ананас

Тортите с плод бяха известни, но версията с ананас придоби слава през 50-те години. Конкурс за хавайски рецепти с ананас получи хиляди вариации за торта с ананас с главата надолу, което може да е отключило тенденцията.

1960, Бургундско говеждо

Говеждо месо, приготвено в червено вино с моркови, гъби, лук, билки и панчета. Описва се като „едно от най-вкусните ястия от говеждо месо, приготвено от човека“. Друга причина да го обичате е, че може да бъде приготвено предварително, преди да пристигнат гостите на вечерята.

1970, Салата Уотъргейт

Едно ястие от тази ера, което по-скоро бихме забравили, е салатата Уотъргейт. Състои от консервиран ананас, мини блат, бита сметана, нарязани ядки и микс от пудинг Kraft с шам фъстък. Някои хора казват, че е кръстен на хотел Уотъргейт, докато други казват, че това е скандалът с Уотъргейт.

1980, Морковена торта

През 70-те годинзи хората успяха да се убедят, че тортата от моркови е здравословен десерт, защото съдържа зеленчуци. Но всъщност това е сладко печене с настъргани моркови, стафиди, канела, олио и захар. На всичкото отгоре обикновено се покрива със сладолед.

1990, Трицветна салата с паста

Символът на 90- години, това е салата от паста със зелена (спанак), червена (домат) и жълта (нормална) спираловидна форма.

2000, Мъфини

Тези малки удоволствия бяха абсолютно навсякъде през това десетилетие. Твърди се, че модата е дошла след епизод на „Сексът и градът“. Определящите моменти бяха занаятчийските сладкарници за кексчета, появяващи се на всяка улица.

2010, Рамен

Откакто това японско ястие стана популярно, хората започнаха да се опитват да го приготвят у дома. Приготвен с бульон, подправки, юфка и топинги като свински корем, меко сварени яйца, маринован бамбук и сушени водорасли, присъстваше в менюто на много ресторанти.