По данни на Регионалната здравна инспекция на територията на област Русе са констатирани шест нови случая на COVID-19 за последните 24 часа. Става дума за четири жени и двама мъже на възраст между 33 и 78 години, като трима от тях са на болнично лечение.

Мъж на 77 години от Русе и жена на 51-годишна възраст също от Русе са хоспитализирани в Университетска болница „Канев“. Оплакванията на жената се изразяват в загуба на обоняние и повишена телесна температура. Тя е без придружаващи заболявания. Мъжът също е стабилизиран, но първоначално е бил приет с остър миокарден инфаркт. Имал е симптоматика като тази при коронавирусна инфекция и веднага е бил преместен в специално обособен за целта сектор. Третият хоспитализиран е 75-годишен мъж от село Стамболово, но той е в другата университетска болница „Медика Русе“.

Останалите три случая са при три жени на 33, 58 и 77 години. Те са в добро общо състояние и са поставени под домашна изолация. 33-годишната жена е майка на едно от децата с установена коронавирусна инфекция, посещавало детска градина „Звездица 2“, докато 58-годишната жена работи като детегледачка в Детска ясла № 15 в Русе. Последното й посещение на работа е било на 21-ви този месец, като тя сама решава да се изследва през вчерашния ден по повод проявена симптоматика. От Регионалната здравна инспекция провеждат епидемично проучване, като за момента под карантина ще бъдат само децата от групата и персонала, които са имали контакт с 58-годишната жена. По първоначални данни става дума за осем деца и трима души, работещи там.

От началото на пандемията диагностицираните с COVID-19 в областта достигнаха 401, като понастоящем активните случаи са 51. От тях 16 са на болнично лечение, а 35 са под домашна изолация.

От активните случаи 47% са мъжете, а жените са 53%, което като бройка е съответно 24 и 27. Подобно е и разпределението при всички заболели от началото на пандемията. 230 са жените, а мъжете са 171, което в проценти е респективно 57% и 43%.

Броят на излекуваните от COVID-19 от началото на пандемията в Русенско остава 329.

Областният оперативен щаб е в постоянен контакт с всички институции на местно, регионално и национално ниво и ежедневно следи ситуацията с разпространението на COVID-19 в региона.