Изцяло новото поколение на Ford KUGA, което присъства официално и на българския автомобилен пазар е може би най-добрият пример за отдадеността на компанията към идеята за неизбежното развитие на мобилността на утрешния, който вече се превръща със страшна сила и на настоящия, ден. Тази действителност се нарича електрификация и новият SUV на марката е уникален за нейното портфолио, като освен с класическата си гама бензинови и дизелови мотори, е наличен и в три различни хибридни версии- mild (Kuga EcoBlue Hybrid), самозареждаема (Kuga Hybrid) и зареждаема plug-in (Kuga Plug-In Hybrid). Третата основна версия на новата Kuga, която е първата кола на Ford, разработена на новата платформа C2, предлага свободен пробег в чист електрически режим от над 50 километра и среден разход на гориво от едва 1.2 литра на 100 километра.

Новата KUGA на Ford е един от най-балансираните и изпипани продукти, които марката е представяла на пазара през последните години. Дизайнът на купето е стилен, симпатичен и модерен, комбиниращ в себе си изпитани във времете от марката стилистични похвати и нови решения. Интериорът е учудващо просторен, особено във височина, на фона на външните габарити, а технологичното обезпечаване е на изключително високо ниво. В оборудването на новата генерация KUGA могат да бъдат открити системите за интернет свързаност FordPass Connect, 12.3-инчов дигитален хъб, система за безжично зареждане на мобилен телефон, бордова система SYNC 3 с 8-инчов екран, луксозна аудиосистема B&O Sound System и други.

Новата генерация на Kuga се отличава от своя предшественик не само със значително по-елегантната си визия, но и като цялостно излъчване, не и без факторът габарити. Новото поколение на SUV модела е с 44 мм по-широко и с 89 мм по-дълго, а междуосието е увеличено с 2 сантиметра- все фактори които подсказват за повечето простор на борда и по-голямата практичност на товарното отделение. С възможност за дистанционно отваряне с жест с крак под задната броня, багажникът на автомобила обещава вместимост от респектиращите 645 литра, а допълнителна практичност внася двулицевата стелка с висококачествен велур от едната страна за първокласен вид и усещане и издръжлива и здравата гумена повърхност от другата страна, която не позволява мократа или кална спортна екипировка да замърсява вътрешността на багажника.

Новият Ford Kuga стъпва на пазара като наследник на най-продаваното SUV пазарно предложение на марката, и третото в цялото портфолио на компанията, от което през миналата година в Европа са били реализирани над 161 000 екземпляра и с отчетен ръст в търсенето от почти 5% в сравнение с предходната година.

Благодарение на сериозната инициатива за електрификацията на модела, само борени месеци след пазарното лансиране на модела на европейския пазар, новата KUGA се превърна в най-продаваното пазарно предложение в сегмента на зареждаемите (plug-in) хибриди. Според данните на агенцията JATO Dynamics, само през юли реализацията на тази версия на модела е записала 6366 продажби, а след нея се подреждат Mercedes A-Class (3454), Volvo XC40 (3453) и BMW 3 Series (2663). Резултатите за летния месец сочат също така и интересна позиция за Ford Puma при незареждаемите хибриди- трета, със 7681 продажби.

Зареждаемата хибридна версия на новата Kuga- Kuga Plug-In Hybrid, комбинира най-доброто от света на изцяло електрическите автомобили и този на задвижваните с класически двигатели. В чист електрически режим колата може да предложи пробег от 56 километра, а презареждането на батерията в домашни условия отнема по-малко от 6 часа, което реално дава възможност за 100% електрическа мобилност през работната седмица.

Бордовата система на Kuga Plug-In Hybrid дава възможност на водача да избира между четири режима на работа на хибридното задвижване, като в замисимост от неговите предпочитания или последващи изисквания, като навлизане в зона само за електромобили, той може да превключва между EV Auto, EV Now, EV Later и EV Charge.

В стандартната гама задвижващи агрегати, новата Kuga е налична в бензинова версия EcoBoost с 1.5-литров двигател със 150 конски сили, конфигуриран с отлично конфигурирана и директна 6-степенна ръчна предавателна кутия. Дизеловите варианти са два- 1.5 и 2.0 литра EcoBlue със съответно 120 и 190 конски сили, а трансмисиите в двата случая са 6-степенна ръчна или 8-степенна автоматична и 8-степенна автоматична. Kuga EcoBlue Hybrid с неговия двулитров мотор е оборудван с 6-степенна ръчна, а зареждаемият хибрид надгражда с автоматична безстепенна eCVT кутия.

Силен технологичен акцент в оборудването на новата KUGA е и бордовата система FordPass Connect, която дава възможност на потребителите да управляват дистанционно от мобилния си телефон голяма част от подсистемите на автомобила. Сред акцентите тук са възможност за дистанционно стартиране на двигателя, проверка на локацията, актуално състояние на основните агрегати, н това число и заряд на интегрираната батерия при зареждаемата хибридна версия на Kuga, локации на близки зарядни станции и други.

Новата Kuga предлага също така и богат набор системи за повишаване на комфорта и безопасността на пътя, като по отношение на втория аспект, SUV-то може да се похвали с отлично функционираща спирачна система и върхова оценка от 5 звезди от краш-тестовете на Euro NCAP. Допълнително ниво на спокойствие внасят системи като адаптивният круз контрол с функция за автоматично спиране до покой и последващо автоматично потегляне, системата за позициониране на превозното средство с средата на пътното платно, голям прожекционен head-up екран, паркинг асистент, адаптивни предни светлини, автоматично задействане на спирачната система при опасност от удар с движещо се отпред превозно средство или пешеходец и много други.

Новият Ford Kuga може да се похвали и с гама от пет основни версии на оборудване и изпълнение, в това число Titanium, Titanium X, ST-Line, ST-Line X и върховото луксозно ниво Vignale. Независимо от избора си, клиентите на модела могат да разчитат на богата стандартна екипировка, като 17-цолови алуминиеви джанти, двузонална климатична инсталация, предни и задни паркинг сензори, система за индиректно осветление на интериора, стартиране/гасене на двигателя с бутон, система за безжично зареждане на смартфон, 8-инчов бордови екран и други.

И накрая - влезе ли новият Ford Kuga в графата автомобили "Искам го!"? Да! Категорично!