Засилена полицейска охрана ще осигурява спокойната работа на Окръжния съд в Кърджали утре, когато в 11 ч. започва делото по иска на мюсюлманското вероизповедание срещу МРРБ за връщане на собствеността върху сградата на музея в града.

Строгите мерки за сигурност се предприемат заради намерението на футболни запалянковци от София и други градове да протестират пред Съдебната палата. Председателят на Окръжния съд Георги Милушев е настоял пред областния директор на МВР Боян Кехайов да бъде гарантирана нормалната работа на институцията. Центърът за спешна медицинска помощ ще изпрати линейка в пряка близост до съда. Жандармерията също е ангажирана за охранителната операция, няма официална информация дали ще пристигнат подкрепления от Пловдив.

Другият обект на засилена полицейска охрана ще бъде Историческият музей, който е и предметът на реститутските претенции на Главното мюфтийство. Служители изразиха тревога, че ултрасите могат да нападнат и сградата на музея така, както се случи с Джумая джамия в Пловдив. Музеят в Кърджали обаче никога не е действал като религиозен храм, макар че е построен с дарения от мюсюлманите в периода 1923-1930 г.

Мюфтийството, представено от адвоката Красимир Руев твърди, че държавата е завзела незаконно имота и разчита на двама живи свидетели. Ответната страна обаче разполага с нотариални и други документи. Утре се очаква да бъде представена съдебно-техническата експертиза, изготвена от вещото лице инж. Димитър Димитров.