Велико Търново ще бъде център на тържествата за 112-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тя е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в църквата „Свети 40 мъченици“, а след това е обявена и в крепостта „Царевец“ в старопрестолния град. 

Празничните прояви започват с тържествена литургия, която великотърновският митрополит Григорий отслужи в църквата „Св. 40 мъченици“. След това в крепостта „Царевец“ от 10:30 часа бе военният ритуал по издигане на националния флаг, който Българското национално радио излъчи пряко.

В тържественото си слово кметът на Велико Търново Даниел Панов призова за обединение, единство и разбирателство:

„На това сакрално място за всички българи апелирам към днешната политическа класа – обединете се, подайте си ръце, не е време да се делим! Противоборството показва единствено зависимост. България има нужда от единство и разбирателство. Нека не бъде петнено името на онези, които жертваха себе си, за да я има България днес. Нека бъдем искрени родолюбци. С мъдростта от миналото, вярата и единство може да се справим дори с най-големите трудности“.

Празнично шествие ще измине разстоянието от крепостта „Царевец“ до паметника „Майка България“ в центъра на Велико Търново, където ще бъде отдадена почит на загиналите за свободата и независимостта на България. През деня ще има концерти и занимания за децата. По обяд своите спектакли ще представят Националната гвардейска част и Националния военен университет „Васил Левски“. 

Тържествената проверка-заря с участието на председателя на парламента Цвета Караянчева на площад „Цар Асен Първи“ е от 19:30 часа. Тя ще бъде предавана пряко от БНР.

В Ямбол годишнината от обявяването на Независимостта ще бъде отбелязана с богата празнична програма. В честванията на община Тунджа ще се включи и президентът Румен Радев. Официалното честване на празника в община Тунджа ще е в село Бояджик пред Паметника на Априлци, където държавният глава ще отдаде почит пред паметта на загиналите в Бояджишкото клане.

За поредна година отбелязването на Националния празник в Ямбол ще е в двора на Музея на бойната слава, където след тържественото издигане на знамето, жителите и гостите на града ще имат възможността да участват в празничната програма.

Предвидена е стрелба по мишени и дегустация на подготвената във военнополевата кухня на авиобаза Безмер казармена боб-чорба. До стрелбището ще се състои демонстрация по разглобяване и сглобяване на автомат „Калашников”. 

112-та годишнина ще бъде отбелязана в Пловдив с тържествена церемония на площад „22 септември“. Преди това от Сдружение „Център Петко Каравелов“ канят пловдивчани да присъстват на  молебена  за здраве и благополучие на целия български народ в църквата „Св. Неделя” . Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметната плоча на Александър Малинов.

Честванията в Сливен ще започнат с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци ще бъдат отбелязани. Церемонията ще се състои от 11 часа при съблюдаване на противоепидемичните мерки, а в 18 часа на крепостта ще се състои фолклорен концерт „Отново заедно“ на Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен. През целия ден Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ ще бъде с вход свободен.

Денят на Независимостта на България - 22 септември, ще бъде отбелязан тържествено в гарнизоните в цялата страна. В честванията ще участват представителни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Националната гвардейска част и Националния военен университет "Васил Левски".

Военнослужещите ще се включат в церемониите по издигане на националното знаме на Република България, в благодарствените молебени и в тържествените ритуали по полагане на венци и цветя пред паметниците на героите, загинали по бойните полета за свободата и независимостта на Родината ни.

 

В Пазарджик честванията по повод 112-ата годишнина от Независимостта на България включват тържествена церемония по издигането на националното знаме  на площад „Константин Величков“ и концерт на Духовата формация към Симфонично- оперетното дружество „Маестро Георги Атанасов“.

В 11 часа слово ще произнесе кметът Тодор Попов. Празникът ще продължи с участието на представителния танцов състав „Чудесия“.

В Благоевград бъдат положени цветя на площад „Георги Измирлиев“ пред паметната плоча на загиналите във войните за обединението и независимостта на България, а след това ще има  празничен концерт пред зала „22 септември“, с участието на танцов ансамбъл ,,Вихрен“ и Детска вокална група "Джумайчета“ при Народно читалище „Никола Вапцаров“.