Всяко говорене за помирение между президент и правителство, и за съставяне на експертно правителство не може да се случи без изчистване на въпросите с корупционните практики във властта. Това отговори държавният глава Румен Радев на готовността на вицепремиера Красимир Каракачанов да се оттегли от поста си, ако премиерът и президентът си стиснат ръцете и започнат диалог помежду си.

Президентът благодари на началника на кабинета си и подчерта, че решението си да го освободи му дава свобода да разкрие безспорния си потенциал другаде, ако получи същото доверие.

Радев изрази признателност към протестиращите, които повече от два месеца, оспорват моралното падение и зависимостите на малцина да определят бъдещето на целия народ.

В село Бояджик президентът се включи в тържествата, посветени на Деня на Независимостта. По думите му само свободни и независими хора могат да градят достойно бъдеще на страната си. Той допълни, че признателността към предците ни изисква да не се допуска подмяна и уронване на вярата в собствените сили, за изграждане на правова държава с независимо правосъдие.

Румен Радев: Диалогът има смисъл, само ако бъде поставен на здрава основа. Това означава по безспорен начин да изчистим истината за записи, шкафчета, корупционни схеми. Да установим кои са механизмите, водещи до провала в управлението. Кои са механизмите, водещи до този порочен модел на управление и как те трябва да бъдат отстранени, как да се възстанови справедливостта.