32 искания за отпускане на новата Covid-целева социална помощ са подадени до тази сутрин. Помощта е насочена към родители на деца под карантина, останали без доходи и без възможност за работят в този период. Исканията се подават лично в дирекциите социално подпомагане, по пощата, чрез имейл или през Системата за сигурно електронно връчване.

Новата помощ е за семействата, в които родител ползва неплатен отпуск, за да гледа дете или деца до 14 години, поставени под карантина заради Covid-19, обясни заместник социалният министър Адриана Стоименова:

„Доходен критерии за тази помощ има и тя е 610 лева начислен  от семейството.Стойността е 610 лева за пълен месец или реципрочно за дните, в които детето е под карантина. Когато и двете деца са карантинирани, помощта за цял месец е 915 лева“.

Семейната помощ могат да получават също самоосигуряващи се родители, които също гледат дете под карантина, не могат да работят дистанционно от вкъщи или безработни родители без право на обезщетение или той е под 610 лева на месец.

Заместник-министърът подчерта, че родителите могат да ползват и болничен за гледане на карантинирано дете:

„Гледане на здраво дете, върнато от детско заведение поради карантина показват болничният докато трае карантината“.