В Мексико разиграха символично на лотария самолета на президента. Сумата на печалбите се равнява на стойността на луксозната машина, която според Андрес Мануел Лопес Обрадор символизира злоупотребите и излишествата по време на предишни управления. Сто от закупилите билети имаха шанса да станат милионери. Очаква се постъпленията от лотарията да достигнат близо 95 млн. долара. Те ще отидат за подпомагане на държавните болници в Мексико.

Тричасовият спектакъл с тегленето на числа и образуване на печелившите комбинации беше предаван на живо по телевизията и в интернет. Бяха определени сто печалби по 20 млн. песо или близо 1 млн. долара.

Общата сума на печалбите се равнява на цената, определена за президентския Боинг 787-Дриймлайнер, закупен по времето на бившия президент Енрике Пеня Нието. Благотворителната цел на лотарията беше широко огласена от властите и вдъхнови мнозина.

"Ако имам късмета да спечеля тази награда, ще я даря на здравния сектор", сподели гражданин.

По време на кампанията бяха продадени едва 4 млн. от пуснатите 6 млн. билета на цена 500 песо или 24 долара. Накрая интересът нарасна и се извиха опашки.

"Идеята е да се помага. Като граждани, ние даваме скромен принос. Ако някой спечели, би трябвало да помогне още повече".

Лотарията е отдавнашна идея на мексиканския президент, който често изтъква, че специално оборудваният самолет символизира корупцията и ексцесиите по времето на негови предшественици.

"Ще спечелим над два милиарда песо. Освен това ще продадем самолета за още два милиарда. Тези пари ще се използват за закупуване на медицинска апаратура", заяви Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Опитите за продажба на лайнера засега са неуспешни, а президентът Лопес Обрадор пътува с обикновени полети.