Има огромна нужда в това или следващото Народно събрание да бъде събран екип от експерти, който да направи Изборен кодекс. Този кодекс в момента не създава добър изборен процес.“ Този коментар направи в предаването „Нещо повече“ политологът Даниел Стефанов, експерт по изборен процес. Той смята, че „в България има хора със световен опит“, които могат да направят кодекс, отговарящ на условията за гласуване в страната ни.

В последните години се създава очакване, че сериозни политически въпроси могат да бъдат решавани с технически средства в изборния процес. Опитват се да ни убедят, че демократичността на изборите зависи от това колко са технологични, а по света няма доказателства за това, посочи Стефанов.

Големият проблем е, че всички политически партии в последните години смятат, че могат да ремонтират Изборният кодекс според своите интереси, изтъкна експертът.

Машинното гласуване предизвика полемика, защото метод за гласуване беше превърнат в политически инструмент. С машини или без машини – това е доста фалшива дилема, изтъкна политологът.

Нито наличието на машини ще направи изборите честни и демократични, нито липсата им ще ги направи априори фалшиви, подчерта Даниел Стефанов.

Българският изборен процес е доста утежнен. През година в него се добавят елементи, които смятаме, че ще решат всички проблеми като някаква панацея, отбеляза Даниел Стефанов.

От 2001 година насам ние практически не сме повторили един и същи вид избори, с един и същи вид гласуване. Или бюлетината се променя, или се добавя нещо към нея, или се вкарва друг тип гласуване, което обърква избирателите. И ако гледаме после колко невалидни гласове има, колко сгрешени протоколи има, част от причините е точно това – ние постоянно правим промени, Изборният кодекс стана обект на политически борби.“