БСП и ДПС поискаха оставката на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, макар и с различни мотиви.

Пореден скандал се разрази в пленарната зала, след като от БСП поискаха оставката на Цвета Караянчева заради вчерашния случай с протестиращи.

Атон Кутев от ПГ на "БСП за България" прочете декларация във връзка с вчерашните събития, при които част от протестиращите влязоха в сградата на парламента.

"Вчера стигнахме до абсурдната ситуация тоалетната на НС да се окаже политически фактор и да стане повод за обсъждане в залата на НС", заяви Кутев. "Това дете, което вчера не беше допуснато да стигне до тоалетната на НС, само преди две години на наши заседания стоеше вътре в залата", отбеляза той. По думите му, ако граждани и медии не могат да стигнат до фоайето на деловодството, това означава, че управлението и НС имат проблем.

"Това, което се случи вчера, беше опит за физическо издевателство над една група изключително изтормозени граждани. Нито един от вас не слезе долу и не можа да го види, посочи той. Резултатът е, че не допуснахте детето с увреждания до тоалетната", добави депутатът от левицата.

"Сега единственото, което можем да поискаме от ПГ на "БСП за България" е оставката на Цвета Караянчева сега и веднага. Нищо повече не може да помогне", заяви Кутев.

В емоционално изказване от трибуната на Народното събрание г-жа Каратанчева отговори, че НС има правила,те трябва да се спазват, и заяви, че няма да подава оставка.

"Относно кадрите и манипулациите, че хората вчера са били изведени от НСО и бити - няма такова нещо, НСО има видеа", категорична беше тя и заяви, че няма да позволи парламентът да бъде участник в провокация.

"Аз лично оставка няма да дам", декларира председателят на НС. И попита дали някой може да отрече, че в продължение на месеци палатките на майките от "Системата ни убива" са отпред и никой не ги е пипнал. Това е демократична България и нещата се случват по правилата, а не с агресия, подчерта Цвета Караянчева.

"Една неуспяла левица се опитва да вдига рейтинга си, опитва се да се прилепи до протестите, защото, видите ли, ще се случи една революция и вие няма да бъдете в тази революция", обърна се към депутатите-социалисти председателят на парламента.

ДПС също обяви, че ще започне консултации за оставка на Цвета Караянчева заради казус с ЦИК. Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че движението ще започне консултации за оставката й и ще внесе проект, но по друга причина - заради сигнал за несъвместимост на член на ЦИК, по който тя не е представила информация.