Цели 93% от наличните дюни в община Шабла липсват в кадастъра, установи проверка на "Зелени закони".

Инициативата изпрати в понеделник писмо до министерствата на околната среда и водите, на регионалното развитие и благоустройството и на туризма, както и до ресорната комисия в Народното събрание с искане за среща, на която да бъдат обсъдени проблеми с картирането и опазването на дюните по българското Черноморие.

Екипът на "Зелени закони" извърши проучване на дюните по българското Черноморие. Целта беше да установим колко от съществуващите дюни са описани като такива и отразени в кадастъра и специализираните карти, обясняват от екоинициативата.

Проверените терени са от Ахтопол до Шабла и са открити множество дюни, които без никаква логическа причина не са картирани.

На практика, картирани в кадастъра се оказаха само половината от известните дюни в България, твърдят от Зелени закони и посочват интересен казус в община Шабла.

Всички плажове в общината попадат в Натура 2000. Затова през 2012 г. дюните са били картирани по проект „Картиране и определяне на природозащитното състояние на природни местообитания и видове", с възложител Министерството на околната среда и водите.

Съгласно тези проучвания пет просторни комплекси от бели и сиви дюни има на плажовете срещу Шабленската тузла, Шабленското и Дуранкулашкото езеро, до Крапец и на север от Дуранкулашкото езеро. Тези дюни са описани в формулярите на защитените зони "Езеро Дуранкулак" и "Езеро Шабла - Езерец". На територията на двете защитени зони са описани общо 1218,9 декара бели дюни и 47,9 декара сиви дюни.

 

Но в специализираната карта на дюните към кадастъра са отразени само 92,901 декара (на картата оцветени щриховано), което прави малко над 7% от установените от МОСВ дюни.

Не можем да отгатнем защо Министерството на регионалното развитие не е използвало данните за картираните дюни на Министерството на околната среда и водите, посочват от Зелени закони.

Съгласно § 31 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие - "В едногодишен срок от влизането в сила на този закон Министерството на околната среда и водите предоставя на Агенцията по геодезия, картография и кадастър информация за отразяване на пясъчните дюни в кадастралната карта и в специализираните карти и регистри по чл. 6, ал. 7. В 6-месечен срок след предоставянето на информацията границите на пясъчните дюни се отразяват в кадастралната карта и специализираните карти и регистри." ЗУЧК е приет през 2008 година и това задължение очевидно още не е изпълнено...

Повечето от неотразените в кадастъра дюни попадат в защитените зони "Езеро Дуранкулак" и "Езеро Шабла - Езерец" и са изключителна държавна собственост, с изключение на няколко имота, които са станали собственост на свързани с Гриша Ганчев фирми след сделка по схемата на прочутите заменки от типа "кон за кокошка", посочват екоактивистите.

Странен е и фактът, че няколкометрова ивица между дюните на Дуранкулак и самото езеро Дуранкулак са частна общинска собственост при условие, че дюните преливат в езерото без специфициран буфер, а както дюните, така и езерото по Конституция са изключителна държавна собственост.