Русия ще изпрати в Беларус войници от парашутно-десантната си дивизия в Псков за съвместни учения, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от ТАСС.

"В съответствие с Плана за международната дейност за 2020 г., от 14 до 25 септември на Брестския полигон в република Беларус ще се състои плановото беларуско-руско тактическо учение "Славянско братство", което се провежда ежегодно от 2015 г.", се посочва в съобщението. Уточнява се, че решението за провеждане на учението е било взето през октомври 2019 година.

Руските военни ще пристигнат на територията на Беларус с влак. В учението ще участват около 300 военнослужещи и около 70 единици бойна и специална техника на гвардейското десантно-щурмово съединение, информира министерството на отбраната, което подчертава, че след учението руските военни ще се завърнат в Русия.

В ученията "Славянско братство" традиционно участват военни от Русия, Сърбия и Беларус. За пръв път те се състояха в такъв състав в Русия през 2015 г., през 2016 г. те бяха организирани в Сърбия, а през юни 2017 г. в Беларус. През 2018 г. ученията отново бяха проведени в Русия, а през 2019 г. в Сърбия.

Западните ни съседи планираха участие и този път, но ЕС поиска от Белград да се откаже. В резултат на това сръбското правителство прие решение за замразяване на всички съвместни учения.