Здравейте, инж. Желев! Русенци се вдигат на протест за чистия въздух на града. Какво мислите?

            Русенци имат право да изразяват публично притеснението си. Нека бъдем единни като граждани. Както аз, така и всички колеги от Топлофикация Русе подкрепяме исканията за по-чист въздух в нашия град. Всички живеем в Русе, всички отглеждаме своите деца и внуци в нашия хубав град и държим да им осигурим чиста околна среда. От нашия отпечатък и нашит действия днес зависи бъдещето на следващите поколения!

 

            Хубаво е, че заявявате подкрепа, но не е ли Топлофикация Русе един от замърсителите на града?

            Категорично не. Русенци говорят за миризма на бакелит. Ние горим въглища. Те не миришат на бакелит и няма как ароматите, за които се говори да идват от нас. За нас екологията е ключов приоритет и полагаме усилия ежедневно да подобряваме влиянието на работата на Топлофикация Русе върху околната среда.

 

            Дайте ни повече информация!

            Скоро ще пуснем в рботен режим новата сероочистваща инсталация и почистващото и действие ще бъде усетено от всички русенци. Включването и в работа несъмнено ще доведе до чувствително подобряване на изпусканите емисии от комините на Топлофикация Русе. Построяването на новото пречиствателно съоръжение беше изключително важен проект за нас и съм изключителнно доволен, че сме на финалната права и в най-кратък срок предстои да заработи официално.

 

Непрекъснато инвестираме в подобряване на основните ни съоръжения. Наскоро осъществихме една огромна инвестиция за няколко милиона лева. Когато тя бъде реалност, част от Топлофикация Русе ще произвежда енергия от природен газ.

 

            Как ще се случи това? Съоръженията на въглища могат ли да работят на природен газ?

            Не. Закупихме изцяло нови когенератори, които произвеждат енергия от природен газ.

 

            Вече ни стана ясно. Кога ще заработят?

            Необходимо е технологично време да ги инсталираме и да завършим всички монтажни и обезопасителни дейности. До следващото лято, ако не се стигне до непредвидени обстоятелства, трябва да влязат в работен режим. Дори стремежът ни е през летните месеци да работим изцяло на природен газ.

 

            А в бъдеще?

            Включването на природния газ като част от енергийния микс на Топлофикация Русе е една от точките в нашата стратегия за преминяване към изцяло екологично производство на енергия. В тази връзка се занимавахме и с внедряването на биомаса в производствената дейност.

 

            Как ще завършим разговора?

            На финала искам да благодаря на всички русенци за търпението. Благодаря им, че разбраха важността на летните ремонти, които осъществяваме и спокойно преминаха през неудобството от липсата на топла вода през миналия месец.

 

            Нашият начин да им се отблагодарим е чрез всички действия, които предприемаме, за да подобрим, с каквото зависи от нас, качеството на атмосферния въздух в град Русе!