От организацията на собствениците на заведения поискаха намалената ставка ДДС от 9 процента да се запази, а компаниите за доставки по домовете да плащат по-ниски такси. Решението би подкрепило бизнеса през кризисните месеци, които предстоят, коментираха от браншовите асоциации.

Емил Коларов:

"Същите хора, които готвят и приготвят храната за консумация на място, го правят това нещо и за консумация на храната, която приготвяме за доставки и не виждаме причина и никаква логика в това тя да бъде изключена от диференцираната ставка. Има колеги, които работят основно на доставки. Средно може да кажем, че между 25-30 процента от оборота на повечето заведения, които са с кухня, са свързани с доставка и логично би било те също да бъдат включени. Това вече наистина ще помогне като една допълнителна антикризисна мярка".

Освен изпитанията на кризата, заведенията излизат и на свободния пазар на електроенергия. Част от договорите вече са подписани, но притесненията остават, посочи Емил Коларов:

"Ние имаме съответни договорки и цената, която в момента е предложена, е по-добра от тази, която е на пазара, но всяка една промяна винаги води до притеснения, така че не сме много спокойни, но ако дружествата изпълняват коректно договорите си, не би трябвало да имаме притеснения".

Половината от заведенията са загубили между 40 и 50% от оборота си вследствие на Covid-кризата.

65 на сто от собствениците настояват намалението на ДДС от 20 на 9 процента да остане постоянна мярка.

Като месечен разход за предпазни средства ресторантьорите сочат от 200 до 2000 лева.