Последните клинични опити с ваксина за коронавирус, разработена от „Астра Зенека“ и Оксфордския университет, бяха прекратени след като участник в тях получи нежелана реакция и се разболя.

Разработваната от „Астра Зенека“ и университета в Оксфорд ваксина срещу Covid-19 е смятана за една от най-напредналите и най-надеждните от всички останали разработки по света и опитите с нея се следят отблизо с голям интерес. Изпитанията вече са в заключителната трета фаза, като участват около 30 000 доброволци не само от Великобритания. Сайтът „Стат Нюз“, който първи разпространи новината за инцидента с участник в опитите отбеляза, че не са известни подробности за получените странични реакции, но очакванията са той да се възстанови.

От „Астра Зенека“ казаха, че това е рутинно прекратяване на опитите при появило се нежелано заболяване, което ще позволи да се напарви задълбочен анализ на данните.

Междувременно зачестилите случаи на заразявания с Covid-19 във Великобритания накараха властите да затегнат мерките, като от понеделник няма да се позволява събиране на повече от 6 души в Англия. Глоби от 100 паунда очакват нарушителите.

В отговор на критиките, че нуждаещите се все по-трудно успяват да си уредят тест, министърът на здравеопазването Мат Ханкок заяви, че все повече хора, които нямат симптоми си правят тестове, а това претоварва системата.

В същото време Европейската комисия приключи проучвателните преговори с компанията "Биотек-Пфайзър" за закупуване на 200 млн. дози потенциална ваксина срещу Covid-19 от името на всички страни-членки с възможност за още 100 млн, ако тя се окаже ефективна.

Това е шестата фирма, с която Комисията приключва преговори за ваксина срещу коронавируса.

Първият договор бе подписан с "Астра Зенека" и влезе в сила на 27-и август.