Служители от Главна дирекция "Метрологичен надзор" (ГД МН) при Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) започват масирани проверки "на първа линия" по пазари и открити търговски площи в цялата страна.

Кампанията стартира в разгара на активния сезон за търговия с плодове и зеленчуци, които се предлагат за продажба на постоянни и временни пазари, както и във временни търговски обекти на открито, съобщиха от агенцията.

Проверките ще продължат от 1 септември до 30 октомври 2020 г. Предвид опасността от заразяване с COVID 19, служителите на ДАМТН ще използват необходимите за работа "на първа линия" лични предпазни средства.

По време на кампанията ще се осъществи метрологичен надзор на търговците за спазване на задълженията им по Закона за измерванията, в качеството им на лица, които използват везни с цел осъществяване на търговски плащания.

Инспекторите на ГДМН ще проверяват използваните от търговците везни за съответствието им със законовите изисквания. Съгласно действащото законодателство, тези везни трябва да са от одобрен тип или с оценено съответствие и ежегодно да се подлагат на проверка. Същите трябва да са технически изправни и да се използват правилно и по предназначение.

При установяване на нарушения, ще бъдат предприети съответстващите по закон административно наказателни действия.