С 56,6 млн. лева ще бъдат подкрепени над 1800 земеделски стопани, които са отсрочили кредитите си и не могат да ги погасяват в условията на пандемията от COVID-19. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на онлайн заседанието на кабинета. Финансовата помощ ще позволи на стопаните, отглеждащи едри и дребни преживни животни и картофопроизводители, да продължат земеделската си дейност и да не търпят загуби.

Подкрепата изискваше нотификация от Европейската комисия, затова благодаря на председателя ѝ Урсула фон дер Лайен и на еврокомисарите. В рамките само на няколко дни те реагираха, за да може ние бързо да отговорим на проблемите, които кризата с коронавируса в момента ни създава, посочва още премиерът на страницата си във Фейсбук.

Борисов информира, че е възложил на земеделския министър Десислава Танева и на министъра на екологията Емил Димитров заедно да работят за намиране на допълнителни източници на вода за селските стопанства, тъй като сушата е голяма и отсега трябва да мислим за следващата година.
"Сушата тази година ни показа, че много бързо трябва да мислим за следващата година. Ако трябва да се строят нови", каза още Борисов.