Британско-шведската фармацевтична компания „AstraZeneca“, която разработва ваксина срещу новия коронавирус заедно с учени от Оксфордския университет, разширява производството във Великобритания на едно от най-обещаващите лекарства AZD1222. Това съобщи „Гардиан“ с позоваване на компанията „Oxford Biomedica“.

Съгласно двустранно споразумение, базираната в Оксфорд компания ще произведе десетки милиони дози от ваксината на „AstraZeneca“ на базата на рекомбинантен вирусен вектор през следващите 18 месеца, а след това договорът може да бъде продължен за още един период до 2023 г.

„AstraZeneca“ стартира производството още през април. Общо британско-шведската фармацевтична компания вече е осигурила необходимия капацитет за производство на 3 милиарда дози от ваксината срещу новия коронавирус след създаването й. Тя е постигнала предварителни споразумения за доставка на 400 милиона дози за САЩ, още 400 млн. дози за европейски страни, включително Италия, Нидерландия, Франция и Германия, и 30 млн. дози за Обединеното кралство. Компанията планира да достави над 1 млрд. дози за развиващите се страни.

По-рано днес „AstraZeneca“ започна третата фаза на изпитване на ваксината в Съединените щати, в която ще участват 30 000 възрастни американци.

Британско-шведска фармацевтична компания получи разрешение да проведе в Русия третия етап от клиничните изпитвания на AZD1222 за профилактика на новата коронавирусна инфекция сред възрастни, включващ 150 души. Процедурите ще се извършват в четири институции в Санкт Петербург и Москва.