Понеделник се оказа вълнуващ ден за производителя на електромобили Tesla и лично за шефа на компанията Илон Мъск. Акциите на Tesla поскъпнаха рязко, а Мъск влезе в Топ 3 на най-богатите хора в света, съобщава technews.bg.

С покачване от 12,5%, акциите на Tesla поставиха нов рекорд, достигайки 498,32 долара за брой при приключване на борсовата търговия. Това доведе до увеличаване на пазарната капитализация на компанията до 464,339 милиарда долара.

В резултат, Tesla зае седмото място в класацията на най-скъпите компании в Съединените щати, надминавайки Visa, която се оценява на 411,765 милиарда щатски долара, отбелязва Блумбърг.

В същото време богатството на Илон Мъск нараства главоломно. На фона на положителни новини около Tesla и при неизбежното по-нататъшно поскъпване на акциите на компанията, Мъск се изкачва бързо в рейтинга на милиардерите.

През вчерашния ден състоянието на Илон Мъск се увеличи с 11,7 млрд. долара и ако в края на миналата седмица той беше четвърти в класацията на най-богатите хора в света, сега вече е в Топ 3. За един ден Мъск увеличи богатството си от 104 на 115 милиарда долара.

Марк Зукърбърг изостава от Мъск със своите 111 милиарда долара, а Бил Гейтс е пред него със 125 милиарда долара. Но още един ден подобен скок в акциите на Tesla и Миск ще измести Гейтс.

Но той едва ли ще застигне скоро Джеф Безос, шефа на Amazon. Между другото, в понеделник Безос също стана по-богат - но "само" с 2,68 милиарда, достигайки невероятните 202 милиарда долара.