Пет към едно са родителите, които предпочитат децата им да посещават училище, пред това да учат онлайн, показва социологическо проучване. Това каза в Бургас министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му учебната година ще бъде трудна, защото ще трябва да се балансира между правото на здраве и правото на образование.

"Вероятно ще превключим към обучение в електронна среда, когато имаме сезонни грипни вируси. Трудна ще бъде годината, надяваме това превключване да е за по-малко класове, за по-кратко време, но всичко зависи от развитието на епидемичната ситуация", каза Красимир Вълчев.

Вероятно ще има различна епидемична ситуация в различните области през следващите месеци, така че всяко едно училище ще има готовност да превключи в електронна среда, поясни още Красимир Вълчев.

"Напълно възможно е това да се случи, ще има прагови стойности за брой заболели на 10 000 души. Чакаме министерството на здравеопазването да кажат, но ще бъдат по-високи от сегашните, които имаме средно дневно регистрирани през август месец".

Коридорите и тоалетните са едни от критичните точки. По думите на министъра всяко едно училище ще може да разработва за ползването им собствени правила, в зависимост от архитектурата и базата с която разполага.Освен това учителите, които работят с повече от един клас ще носят маски или шлемове. Пи си ар тестове ще има и те ще бъдат безплатни. Няма обаче да се прави масово тестване, така както някои предприятия решиха да направят.

В Бургас министър Красимир Вълчев проведе работна среща с директори на училища и преподаватели, на която са обсъдили противоепидемичните правила за новата учебна година.