Британското министерство на финансите настоява за значително увеличение на данъците за събирането на поне 20 млрд. паунда годишно, с които да се запълни нарастващият бюджетен дефицит, предават Financial Times, Telegraph и The Times. Според материалите на медиите обаче това е ход, който би ударил избирателите, които традиционно са гръбнакът на Консервативна партия.

Позовавайки се на множество източници, Telegraph съобщи късно в събота, че разглежданите предложения включват изравняване на данъка върху капиталовата печалба с данъкa върху доходите, увеличаване на ставката на корпоративния данък, намаляване на данъчните облекчения за пенсии, повишаване на акцизите за горивата и други стоки, въвеждане на данък върху продажбите онлайн и промяна на системата за данък върху наследството.

Мерките за повишаване на данъка върху капиталовите печалби на компаниите и на корпоративния данък ще бъдат в центъра на бюджета на финансовия министър Риши Сунак през ноември, съобщи Times. Ставката на корпоративния данък може да се повиши до 24% от сегашните 19, което ще доведе до нарастване на приходите от него на 12 млрд. паунда през 2021 г. и до 17 млрд. паунда през 2023 - 24 г. Според Telegraph кабинетът на Борис Джонсън до голяма степен се противопоставя на ходовете, което предполага още едно главоболие за премиера, тъй като тази седмица парламентът се завръща от лятната си почивка.

Джонсън вече е под натиск от своята партия за неговото объркано управление на коронакризара, в т.ч. - пълното отваряне на училищата в Англия и спорното носене на маски от учениците. Предстоящата му кампания за връщане на служителите в офисите пък е изправена пред силно противопоставяне от страна на работната сила.

Разходите на Сунак за раздвижване на икономика, опустошена от коронавируса, трябва да надуят бюджетния дефицит до 350 млрд. паунда през текущата фискална година, според данните от Фондацията за резолюция и Института за фискални изследвания миналия месец. Това би било равно на около 17% от годишната продукция на страната. Икономическото възстановяване на Великобритания от пандемичния шок набра темпове, показват статистическите данни този месец, но държавните заеми надхвърлят 2 трлн. паунда и опасенията от бъдещи загуби на работни места нарастват. Икономиката все още е изправена пред дълго възстановяване, след като се сви с рекордните 20% през второто тримесечие, което е най-големият спад сред европейските страни.

economic.bg