Неделята ще е особено гореща с температури от 33 градуса в София до над 38 в Дунавската равнина и в Югозапада. В сила е жълт код за жеги в почти цялата страна. В по-голямата част от страната – безветрие, в източните райони – слаби пориви, по-осезаеми на югоизток и около крайбрежието.

По Черноморските брегове днес морето ще е неспокойно с височина на вълните до към 2 метра. Още в понеделник вълните ще отслабват с тенденция във вторник водата да е кристално спокойна.

Последният ден на август и първият от септември ще са горещи с температури над 35 градуса. Леко захлаждане с няколко градуса се очаква от сряда нататък. От запад на изток ще премине студен въздух, който ще създаде условия за летни превалявания с гръмотевици. Смущението ще засегне предимно западните райони. По крайбрежието е възможна по-значителна облачност с превалявания чак в края на седмицата.

Запазва се висок рискът от горски и полски пожари в почти всички области на Източна България. Най-висока опасност (екстремална по скалата на НИМХ) има в Североизтока (Велико Търново, Русе, Търговище) и Югоизтока (Ямбол и Хасково).