Една от докладните, които най-вероятно ще предизвикат бурно обсъждане и в постоянните комисии на Общинския съвет, и на предстоящото на 10 септември заседание на ОбС, ще бъде внесеното от зам.-кмета Енчо Енчев предложение на Общината да се коригират местните такси и цените на услугите, които реално засягат всички. 
Според общинската администрация, макар че в известната като Наредба 16 са внасяни нееднократно изменения, в много отношения нормите й не са актуални.
Увеличението на работните заплати, увеличението на цени на консумативи, както и промяната в други, налагат да се извърши актуализацията на цените, а някои от таксите не били променяни от години. 
Автомобилите, които ще бъдат вдигани с паяка, вече ще бъдат пазени срещу 2 лева на час. А ето и новите цени на стопанисваните от Общината паркинги: за един час в Синята зона лека кола ще плаща с 20% повече - 1,20 лв., а товарен автомобил - 3,60 лв. При това паркирането в подземния паркинг на Доходното здание в периода от 8 до 18 ч ще струва вече по 1.50 лв.
Предплатеният месечен абонамент за паркиране ще струва 100 лева.
Специално повишаването на таксите за паркиране се мотивира с желанието да се намалят вредните емисии от изгорелите газове от моторни превозни средства и да се увеличат придвижващите се по русенските улици с велосипеди, скутери и тротинетки.
Месечната такса за търговска дейност на открито от 3 лева на ден за кв.м ще се запази, но когато търговецът иска да си плати за цял месец, той вече няма да дължи досегашните 32 лева на кв.м, а 45 лева. Таксата за разполагане на маси и столове пред ресторанти и кафенета също ще бъде променена. Сегашните 60 стотинки на кв.м на ден ще станат 70 стотинки, а месечното заплащане за кв.м вече ще бъде не 7.50, а 10.50 лв. 
Ще бъдат въведени три вида услуги при издаването на удостоверение - обикновена, бърза и експресна /до 6 часа от заявката/, като за преобладаващата част от документите цените им съответно ще са 5, 10 и 15 лева. 
Както „Утро“ писа, таксата за притежаване на куче ще стане 60 лева - нея вносителят на докладната записка мотивира с това, че се изчислява спрямо усреднената за кастрация на куче - 45 лева за женско и 80 лева за мъжко. Ще поскъпне и услугата „Грижа за загубени кучета с доказан стопанин“ в общинския приют за безстопанствени любимци - тя от 2.50 ще стане 5 лева на ден. 
Въвежда се и нова услуга - русенци ще могат да се разделят с покойните си домашни любимци срещу, колкото и безсърдечно да звучи, „1 лев на килограм“. 
Билетите за международния фестивал „Мартенски музикални дни“ също ще поскъпнат - началната цена ще бъде 6 лева, а „таванът“ - 30 лева. Предвидени са отстъпки за членове на Филхармоничното дружество, пенсионери, работещи и за абонамент. От Историческия музей също внасят предложения за нови цени на билети - семеен билет за две експозиции от 7 лева и билет „за дейност“ - от 2 до 20 лева.